Index Vakbarát Hírportál

A kormánynak kell jelenteni a 3-as metróról

2014. február 5., szerda 15:46

Átfogó tájékoztatást kért a kormány Tarlós István főpolgármestertől a 3-as metró felújításával összefüggő anyagi problémákról és a fővárosi közösségi közlekedés hosszú távú fenntarthatóságáról, idézi az MTI Giró-Szász András kormányszóvivőt.

Erre azért van szükség, mert bármiféle állami segítség hatással van az ország költségvetésére, s felelősségteljesen akkor tudnak dönteni, ha látják, mire, mennyit, milyen ütemezéssel igényel a főváros, s ez hosszú távon nem okoz újabb problémát.

Röviddel a kormányszóvivői tájékoztató után a Főpolgármesteri Hivatal közölte: kedden ezeregyszáz oldalas vizsgálati anyagot bocsátottak Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár rendelkezésére a fővárosi önkormányzat a 3-as metróval összefüggésben.

A Népszabadság pénteken azt írta, hogy tavasszal indulhat a hármas metró szerelvényeinek 90 milliárdos rekonstrukciója, a kormány nem lecserélni, hanem felújíttatni szeretné a rossz állapotban levő 220 kocsit. Korábban Tarlós István főpolgármester arra kérte a fejlesztési minisztert, hogy mentesítse a felújítást a közbeszerzési törvény alól.

A főpolgármester már többször nyilatkozott arról, hogy a 3-as metró vonalát és az ott futó szerelvényeket már régen fel kellett volna újítani, mert „néhány éven belül akár emberéletekről lehet szó”.

Giró-Szászt a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékműről is kérdezték, miután kedden a Népszabadság azt írta: a választásokig biztos nem állítják fel a német megszállási emlékművet. A kormányszóvivő azt mondta: döntés nincs, a Miniszterelnökség és magyarországi zsidó szervezetek között csütörtök délután lesz egy találkozó, és ha bármilyen megállapodás születik, tájékoztatni fogják a sajtót.

Rovatok