Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztenék Simon mentelmi jogát

2014. február 5., szerda 17:15 | aznap frissítve

A legfőbb ügyész a tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt délután indítványozta a házelnöknél Simon Gábor MSZP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, jelentette be Fazekas Géza, a legfőbb ügyészség sajtószóvivője.

Kövér László, a parlament elnöke az Országgyűlés mentelmi bizottságának továbbítja a legfőbb ügyész megkeresését, ott tárgyalják majd a kérdést.

Az osztrák pénzpiaci felügyelettől kapott adatok alapján indult el a nyomozás a központi nyomozó főügyészségen még tavaly novemberben. Szerdára gyűlt össze elég információ a megalapozott gyanúhoz, ezért léptek most. Az Ausztriában értékpapírszámláin elhelyezett pénzek az eddigi adatok alapján nem származhattak Simon szocialista elnökhelyettes bevallott és adózott jövedelméből. Fazekas elmondása szerint több mint 50 millió forint adót kellett volna befizetnie.

A magánokirat-hamisítás gyanúja arra vonatkozik, hogy a külföldi betétszámláin elhelyezett megtakarításai nem szerepeltek a politikus elmúlt években beadott vagyonnyilatkozataiban sem.

A XVIII. kerületi önkormányzat kötvénykibocsátásaival kapcsolatban dr. Lévai István tett feljelentést még 2012-ben, a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatta. 2013 szeptemberében bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást. A fővárosi főügyész azonban most szerdán elrendelte az ügy felülvizsgálatát.

Mint kedden megírtuk, ugyanaz az osztrák bank finanszírozott egy XVIII. kerületi kötvénykibocsátást, amelynél Simon Gábor számlát nyitott nagyjából akkor, amikor a kibocsátás megtörtént.

A Magyar Nemzet kedden azt írta: Simon 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 163 ezer dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot. A napilap szerint Simon Gábor korábbi vagyonbevallásai alapján sem mutatható ki, hogy honnan származik a pénz, és a szocialista képviselő vagyonbevallásában sem szerepelteti azt.

Hét évig töltötte be az MSZP választmányi elnöki tisztét az eltitkolt százmilliók miatt egyetlen nap alatt politikai hullává tett Simon, aki pár éve még arra volt büszke, hogy híd lehetett Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter között. A hosszú vezetői ciklus ellenére a mostani bukáson kívül nem sok emlékezetes maradhat meg róla a szocialista párttársaknak, a többség ugyanis menthetetlenül unalmasnak, önállótlannak tartotta még akkor is, amikor államtitkár, majd pedig pártelnökhelyettes lett belőle. Bővebben>>>

A Jobbik feljelentést tett, Schiffer András csodálkozna, ha Simon magányos elkövető lenne. Az MSZP csütörtökön dönt Simon ügyében. A pártok reakciót az ügyben itt olvashatja el>>>

Rovatok