Index Vakbarát Hírportál

Akkor tudta meg, mire jó a csiklója, mikor eltávolították

2014. február 6., csütörtök 18:49

Nehéz a saját szexualitásunkról beszélni, különösen, ha egy nőnek alávetett szerep jut, vagy mondjuk arról, hogy mekkora a felelőssége a szexuális erőszakban. Amiről egyébként nem a pornó tehet, hiszen a szexuális erőszak a férfi hatalmáról, és nem a szexről szól.

A Réz Anna filozófus által moderált Üvegplafon – Meddig terjed a nők szabadsága? című beszélgetősorozat tavaly októberben indult el a Bálint Házban. Első alkalom a nők férfiakkal szembeni hátrányairól, a nemi megkülönböztetés karrierben, díjkiosztásban megjelenő formáiról szólt, sorra került a női kvóta kérdése is, a mostani beszélgetés pedig a szexben megnyilvánuló női szerepeket vizsgálta. A téma: lehet-e beszélni női szexualitásról anélkül, hogy elővennénk a dominancia és a behódolás közhelyét? A beszélgetők között volt Kis Kata genderkutató, a pikáns női fotóiról híres Marjai Judit fotóművész, Pop Andrea szülész-nőgyógyász és Virág György, a szexuális erőszak és abúzus áldozatainak rehabilitációját végző Eszter Ambulancia vezetője.

Azt a fityegőt ott, középen?

Kis Kata csocsózás közben szokta megismerni férfi barátai problémáit, például azt, hogy milyen nehéz a szexuális életben támasztott elvárásoknak megfelelniük. „A nők többsége viszont jól érzi magát abban a rá osztott szerepben, amelyben szexuális lény” - mondta a genderkutató. A nők többsége szerinte ugyanis úgy gondolja,

Csak akkor fognak megszeretni, ha szép vagyok.

Akik pedig nem tudnak megfelelni az elvárt szépségideálnak, elfedik nőiességüket. Pop Andrea szerint ide tartozik az is, hogy a nők nem ismerik saját magukat. A szakorvos elmesélte azt a történetet, amikor egy alkalommal műtét előtt világosította fel páciensét, mit jelent az, hogy el kell távolítani a csiklóját. A beteg erre úgy reagált:

Azt a fityegőt ott, középen?

Pop Andrea ellenpéldaként beszélt azokról a nőkről, akik már bármiféle külső engedély nélkül vállalhatják testi vágyaik teljes kiélésére az intimplasztikai beavatkozást is:

Míg a '60-as években csak a férj engedélyével lehetett fogamzásgátlót felíratni, ma már nők százai jelentkeznek G-pont nagyobbításra.

Hogy mire?

A G-pont nagyobbítás nem más, mint a hüvely mellső falán, a húgycsőtől körülbelül két centire elhelyezkedő pont feltöltése. A beavatkozás félévenkénti injekciózást jelent. A befecskendezett hialuronsavas gélnek köszönhetően a G-pont megnagyobbodik és a legkisebb érintésre is kéjérzetet okoz. A fecskendők ára darabonként közel 120 ezer forint.

Nem a pornó az oka

A résztvevők szerint a Szürke ötven árnyalata trilógia óta előtérbe került az a kérdés, hogy hogyan viszonyulnak a nők a pornóhoz. Kis Kata szerint a feminizmust gyakran az antiszexualitással kötik össze, pedig a feministák nem a szex ellen, hanem „a Való Világ-os jelenség” ellen tiltakoznak. A valóságshow-ban szexelő nő ugyanis könnyű prédaként tűnik fel, pedig a férfiak is ugyanúgy odaadják magukat a másik félnek, mint a nők. Virág György szerint viszont „a szexusban nem lehet egyenlő felekről beszélni”, mivel eltérő a férfi és a női szexus: „A férfiak tipikusan több kapcsolatot akarnak, míg a nők a biztonságot keresik.” Elhangzott ekkor az is, hogy a Playboy mintájára készített Playgirlt sem véletlenül a meleg férfiak veszik nagyobb számban, nem pedig a nők.

A pornófelhasználás során a szexuális erőszak is szóba került:

Nem a pornó az oka. A férfi totális hatalmáról és nem a szexről szól a szexuális erőszak

– ezt a társaság egyetlen férfi tagja mondta. Marjai Judit azonban a nő felelősségének kérdését feszegette két személyes történettel. Az egyik arról szólt, hogy miután nem tett feljelentést egy zaklatás miatt, később a férfi egy másik nőt is „elkapott”. A fotográfus arról beszélt, hibásnak érezte magát, mert a feljelentéssel megmenthette volna a következő áldozatot.

A másik eset egy 30 éves sztori volt, amikor fiatalként egy buli után egy idegen férfi ágyában találta magát Marjai: „Hibáztam, mert sokat ittam és elvesztettem az önrendelkezési jogomat.” Míg Kis Kata a fotográfus védelmére kelt, Virág György úgy reagált: van egy üzenete annak, ha egy nő együtt szórakozik a férfival, a felelősség pedig mind a két felet ugyanúgy terheli.

Az est során több résztéma is tabu maradt, például az, hogy „a prostik is emberek”, illetve az időskori szex. Előbbit nem indokolták a beszélgetők, csak annyit mondtak, hogy erről nem lesz most szó, utóbbit viszont azzal magyarázták, hogy

a szex egy fiatalos dolog, ezért nem szeretünk beszélni arról, hogy az öregek is dugnak.

Rovatok