Index Vakbarát Hírportál

A kormány megvédi a testszőrnyíróinkat

2014. február 21., péntek 11:08

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken közzétette a kötelező jótállásról szóló kormányrendelet módosításának tervezetét. A változtatások egy részére csak technikai okokból, a március közepén hatályba lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) miatt van szükség, azért, hogy a kormányrendeletek összhangban legyenek a Ptk.-val, például ugyanazt a terminológiát használják.

Akadnak azonban érdemi újítások is: pontosítanák és kiegészítenék azoknak a tartós fogyasztási cikkeknek a listáját, amelyeknél a kereskedő nem kérdőjelezheti meg a jótállási kötelezettséget. Néhány eddig külön nem nevesített újdonság a listán: (a most érvényes listát itt találja meg)

Az indoklás a listabővítés szükségességét részben a technikai fejlődéssel, részben a fogyasztói igényekkel magyarázza. Az új lista a terv szerint szeptember 15-én lépne hatályba, fél évet hagynának a felkészülésre a kereskedőknek.

A módosított rendeletben új szabályként rögzítenék, hogy „a vállalkozás köteles a fogyasztási cikkel együtt jótállási jegyet a fogyasztó rendelkezésére bocsátani olyan formában, amely a jótállási határidő végéig biztosítja a jótállási jegy tartalmának jól olvashatóságát”. Az indoklás szerint ez azért kell, mert a kereskedők azzal szoktak trükközni, hogy a jótállást a hőpapírra nyomtatott bizonylat hátoldalára vezetik. A hőpapírra nyomtatott dokumentum ugyanis speciális tárolást igényel, ha a gyanútlan vásárló nem vigyáz rá, hamar olvashatatlanná válik. Ezt az állítólag egyre terjedő kereskedő gyakorlatot állítanák meg az új szabállyal.

A módosítás azt is egyértelművé tenné, hogy a jótállásból eredő jogok érvényesítéséhez  a kereskedő semmilyen további feltétel teljesítését nem követelheti meg a vásárlótól, például nem írhatja elő, hogy a terméket szakszerviznek kell üzembe helyeznie.

A minisztérium február 24-ig várja a véleményeket a tervezetéről.

Rovatok