Index Vakbarát Hírportál

Martonyiék elítélik a Jobb Szektor beregszászi akcióját

2014. február 25., kedd 10:31

A Külügyminisztérium (KüM) elítéli a szélsőségesek beregszászi megfélemlítő akcióját, és a jogállami elvek érvényesítését sürgeti mind Kárpátalján, mind Ukrajna egész területén, írja az MTI.

A beregszászi városi tanács hétfőn közgyűlést és lakossági fórumot hívott össze, amelyre a Jobboldali Szektor radikális csoport aktivistái betörtek, és erőszakos fellépésükkel félbeszakították az eseményt. A KüM a közrend elfogadhatatlan veszélyeztetésének és aggasztónak tekinti az esetet, szerintük

a szélsőséges nézeteket követők visszaélnek a demokratikus átmenet adta történelmi lehetőséggel.

A KüM szerint aggasztó, hogy

az ukrajnai válság során első alkalommal, egy magyar többségű településen történt az incidens,

és szerintük

a demokratikus jogukat gyakorló közösség megfélemlítése akadályozza és sérti a felkészülést a szabad és egyenlő választásokra, valamint az európai demokratikus értékek tiszteletét.

A Külügyminisztérium sürgeti, hogy az ukrán törvényhozás mielőbb szervezze újjá a rendvédelmi szerveket, és teremtse meg a nemzeti közösségek szabad anyanyelvhasználatát.

Ennek a két követelménynek az érvényesülését Magyarország a magyar–ukrán és az európai–ukrán kapcsolatok fokmérőjének tekinti. Martonyi János külügyminiszter utasította Magyarország kijevi nagykövetét és ungvári főkonzulját, hogy mindezeket jelezze az ukrán központi és helyi hatóságoknak.

Rovatok