Index Vakbarát Hírportál

Tovább nőtt a börtönök zsúfoltsága

2014. február 25., kedd 21:15

 Tavaly tovább nőtt a rabok a magyarországi büntetés-végrehajtási (bv) intézetekben, 143 százalékos az átlagos kihasználtság - mondta az MTI-nek  Csóti András vezérőrnagy, országos parancsnok Kaposváron.

Jelenleg több mint 18 ezren vannak a 31 magyarországi bv-intézetben. Somogyban 150-160 százalékos a kihasználtság - közölte az országos parancsnok.

Csóti András annak apropóján beszélt, hogy Kaposváron új öltözőket adtak át a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet női alkalmazottainak, a beruházás 2,4 millió forintba került, az öltözőket a fogvatartottak maguk alakították ki. A fejlesztéssel az intézetben dolgozó 21 nő számára biztosítanak megfelelő szociális körülményeket.

Csóti András szerint az új szabálysértési kódexek megjelenése után várható volt, hogy az elzárással büntetettek száma emelkedni fog. Egy időben országosan 200-300 azoknak a bent lévőknek a száma, akik nagyon kevés időt - 1-3-5 napot - töltenek a bv-intézetekben, és mivel ezalatt biztosítani kell számukra a külön zárkát, ez a zsúfoltság miatt gondot jelent.

Csóti András ismertetése szerint az idén ezer, 2015-ig pedig további kétezer férőhelyet alakítanak ki a magyarországi börtönökben.

Rovatok