Index Vakbarát Hírportál

Ez a 12 mikropárt esélyes a százmilliókra

2014. február 26., szerda 14:20 | aznap frissítve

A Fidesz-KDNP és a baloldali Összefogás országos listája már be is lett jegyezve, a Jobbik és az LMP is hamarosan követi őket. De kik férhetnek még fel a szavazólapra az ország minden pontján?

A valasztas.hu szerdai adatait böngészve az alábbi 12, nagyon különböző múlttal, szervezettséggel, profillal és céllal rendelkező pártocska érhet még oda a nagyok mögé és állíthat országos listát. Parlamentből kihullott, vegetáló rompártok és ambíciózus politikai kalandorok egyaránt akadnak köztük. Nem mindegyiküknek fog sikerülni, de a többi induló egyelőre tőlük is annyira le van maradva, hogy leginkább őket érdemes figyelni. A parlamentbe jutásra természetesen semmi esélye ennek a tizenkettes csapatnak sem, de legtöbbjük bőven beéri azzal az állami támogatással, ami bizonyos számú jelölt állítása után jár majd nekik.

És ráadásul alig ellenőrzik

László Róbert, a Political Capital választási szakértője januárban arról beszélt, hiába hívták fel a finanszírozási problémára a törvényalkotók figyelmét, az Országgyűlés nem módosította megfelelően a jogszabályt: "A fő baj nem a könnyű jelöltállítás, hanem hogy a pártok gazdálkodását nem ellenőrzik eléggé. Így a kiadásaikat fiktív számlákkal is lekönyvelhetik."

De nézzük az indulókat! Az első szám a bejelentett, a második a már nyilvántartásba is vett, tehát biztos induló jelöltek számát mutatja. Országos listát egyébként az állíthat, aki legalább 9 megyében és Budapesten legalább 27 egyéni választókerületben indított jelöltet.

Rovatok