Index Vakbarát Hírportál

Csak a Fidesz plakátolhat Dunakeszin

2014. február 27., csütörtök 07:18

Dunakeszi-szerte Tuzson Bence fideszes jelölt és a CÖF bohócos plakátjai mosolyognak vissza Pest megye ötös számú választókörzetének lakóira. Az önkormányzat reklámfelületein csak a fideszes többségű képviselő-testület jóváhagyásával lehet hirdetni, az MSZP-s jelölt személyes jelenléttel próbál visszavágni.

Összesen háromplakátnyi hely maradt az ellenzéknek Dunakeszin, a többit már előre lefoglalták – értesült az Index. Míg a magánkézben levő felületek esetében ez legfeljebb furcsa, kampányidőszakban, az önkormányzat reklámfelületein már erősen megkérdőjelezhető. A városban csak egy önkormányzati cég tehet ki plakátokat az önkormányzati felületekre, ráadásul csak a fideszes többségű képviselő-testület jóváhagyásával: úgy tűnik, a képviselők keze maguk felé hajlik.

Szabó Imre, az MSZP Pest megye 5. választókerületi jelöltje az Indexnek elmondta: szerettek volna ők is plakátokat kitenni, de esélyük sem volt: február elején már összesen három szabad hely volt az egész választókerületben (önkormányzati nem is maradt, csak magán), a többi előzetesen le volt foglalva április közepéig. Emellett van olyan plakátjuk, melyet egy szimpatizánsuk telephelyén tudtak feltenni, egyébként pedig személyes jelenléttel és internetes kampánnyal próbálják pótolni az óriásplakátokat. Villanyoszlopokon, lámpaoszlopokon pedig idén már tilos hirdetni (lásd részletes leírásunkat a cikk végén).

Hogy lehetséges ez?

Dunakeszin egy rendelet értelmében csak az önkormányzati cég (a „reklámgazda”) helyezhet ki plakátokat, az is kizárólag a fideszes többségű képviselő-testület jóváhagyásával (4. oldal). A dokumentumban említett reklámgazda a Dunakeszi Közüzemi Kft. (14-15. oldal), aminek egyetlen tulajdonosa Dunakeszi önkormányzata:

Dunakeszi közterületi részein kizárólag a Reklámgazda által kihelyezett reklámhordozón lehet reklámtevékenységet végezni, a reklám-elhelyezési tervben foglaltak betartása mellett.

(forrás: Dunakeszi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2011. (XII.13.) rendelete)

Onnan lehet tudni, hogy melyik felület önkormányzati tulajdonú, hogy e plakátok fölött Dunakeszi címere látható:

Az önkormányzat rendeletének ellentmondóan kihelyezett plakátokat le kell szerelni a rendelet 2. oldalán szereplő szabályok szerint. A cégjegyzék szerint a cég tulajdonosa az önkormányzat.

Az ügyben az önkormányzatot is megkerestük: ott először szerda délutánra, majd csütörtökre ígértek választ.

Miért más ez a kampány, mint a többi?

Az idei választások előtt bevezetett változásokról szóló részletes cikkünket itt olvashatja, pontokba szedve a lényeg:

Az ötödik alkotmánymódosítás első verziója az elektronikus kereskedelmi médiát teljesen kizárta a kampányból. Európai nyomásra ebből kicsit engedtek, de nem sokat: minden szolgáltató közölhet politikai hirdetést, de csakis ingyen. A kereskedelmi tévék és rádiók közül ennek megfelelőn egy sem jelentkezett, hogy önként ingyen odaadja reklámidejét a pártoknak.

A kormány mossa kezeit

Jogvédő szervezetek (a TASZ, a Helsinki Bizottság és az Eötvös Intézet) januárban közös nyilatkozatban tiltakoztak a kormányrendelet ellen, amit a választási kampány szükségtelen, alkotmányellenes szűkítésének neveztek. A politikai hirdetések kihelyezésének tilalma szerintük sérti a közügyeket érintő vélemények kinyilvánításának és megvitatásának szabadságát, valamint a választók információszabadságát, azaz a szabályozás összességében a demokratikus nyilvánosság és a tisztességes választási verseny ellen hat.

A kormány mindvégig tagadta, hogy a szabályokkal az ellenzék kampányüzeneteinek közlését próbálnák akadályozni és a kampányt gyengítenék. Az alaptörvény módosítását azzal indokolta Répássy államtitkár, hogy a kereskedelmi tévéktől a frekvenciahasználatért cserébe közérdekű ellenszolgáltatásként elvárható, hogy ingyen is sugározzák a politikai reklámokat. A kormányrendelet (224/2011) első verziója 2011 októberében született, és a közigazgatási tárca a Kreatívnak tagadta, hogy az a politikai plakátok tilalmára is kiterjedne. A januári módosítás azonban ezeket is beemelte a tiltott körbe.

A kampányplakátok tilalma a képviselőket nem jelölő szervezetekre (azaz például a kormányra vagy a CÖF-re) nem vonatkozik.

Rovatok