Index Vakbarát Hírportál

Titkos atomvita volt az ELTE-n Paksról

2014. február 27., csütörtök 18:51 | aznap frissítve

Csütörtök estére Atomvita – Paks II elnevezéssel vitát és nyilvános fórumot szervezett a Joghallgatók Önképző Szervezete az ELTE jogi karára Lázár János és Jávor Benedek részvételével. A rendezvényt – amelynek egyik szervezője az esemény Facebook-oldala szerint Orbán Gáspár – a nyilvánosság kizárásával próbálták megtartani a paksi bővítésről, ám az Index bejutott az eseményre.

Nagyjából ötszáz résztvevője volt a vitának – a kezdetben nyilvános regisztrációt néhány napja az ELTE jogi karának hallgatóira szűkítették –, amelyet Lázár és Jávor öt-öt perces előadással kezdett, és amely elején a moderátor megköszönte, hogy „a sajtó megjelent álruhában”. Nem álruhában megjelent G. Fodor Gábor, a modern magyar politikai gondolkodás jobboldali Heller Ágnese, valamint a Marx-szobros, fehérorosz-tüntetős Csontos Sandra is.

Nem csökkenti, emeli

A vitának három része volt, az első blokkban a magyar–orosz megállapodás körülményeiről beszéltek, a másodikban a diplomáciai, majd a harmadikban a gazdasági kérdésekről.

Lázár azzal kezdte, hogy a paksi bővítés valójában nem bővítés, hanem kapacitásfenntartás, és ha erről már az előző kormány nem dönt, az erőművet be is lehetett volna zárni. Szerinte 1000 megawattal nő a következő években a magyar áramigény. Felteszi a kérdést: kell-e atomerőmű vagy sem – megjegyzi, ha nincs atomerőmű, nincs magyar áram.

Jávor Benedek szerint ez nem kapacitásfenntartás, hanem bővítés, de nagyobb baj, hogy a magyar–orosz megállapodás előtt kellettek volna olyan viták, mint ez a mostani. A Medián felmérésére hivatkozva azt mondja, a magyarok hatvan százaléka ellenzi a bővítést, és azzal szemben, amit a kormány kommunikál, Paks 2 nem csökkenti, hanem növeli az áram árát.

Geopolitikai elköteleződés

Lázár János elmondta: azt tartja fairnek, ha a következő parlament szavaz majd a Paks 2-előterjesztésről, majd egy kérdésre elmondta: a Roszatom honlapján tévesen szerepel az, hogy három szerződést máris megkötöttek volna a magyar gazdasági minisztériummal.

Jávor Benedek pontokba szedve foglalta össze a kifogásait:

Míg Jávor szerint Brüsszel engedélyére még várni kell, Lázár szerint az engedély megjött, Brüsszel csak azt kifogásolja, hogy negyven százalékban magyar kivitelezők lesznek érdekeltek a fejlesztésben, ez tehát nem nyitott az EU többi országának.

Egy Unicum mellett

Míg Jávor szerint elég lett volna 2020 körül dönteni az új blokk megépítéséről, Lázár szerint nem elhamarkodott a döntés: a bírósági eljárásokkal és engedélyekkel úgyis csúszni fog a beruházás szerinte. Jávor szerint EU-s forrásokat kéne energiahatékonyság-fejlesztésre fordítani az orosz hitel helyett.

Egy Unicum mellett este meg lehet vitatni.

– kommentálta Jávor felvetéseit Lázár Jávor korábbi megszólalására utalva: az Együtt-PM politikusa januárban azt nyilatkozta, hogy csak egy-két Unicummal tudta megemészteni az ellenzéki összefogást.

Rovatok