Index Vakbarát Hírportál

Óvatosan ígértek, de nagyrészt teljesítették

2014. február 28., péntek 08:33

A 2010-es kampányban elhangzó ígéretek nagy részét teljesítette a kormány, vagy legalább hozzáfogott ezek megvalósításához. A recept egyszerű: érdemes visszafogottan és általánosságokban ígérni. Az olyan konkrétumokkal csak a baj van, hogy lesz pécsi elkerülő út, U20-as futballvébé vagy adókedvezmény az új lakásokra, mert ezekből nem lett semmi. Érdemes viszont olyat ígérni, hogy mi nem lesz.

A tuti befutó reményében a 2010-es választások előtt szerettek nagy dolgokat ígérni a fideszes politikusok. Mi akkor elkezdtük feljegyezni, hogy szerintük mi lesz és mi nem lesz majd, ha ők kerülnek kormányra. Összesen 58 ígéret került a Lesz, lesz, lesz blogba. Emlékeznek? Lesz több rendőr, lesz adócsökkentés, nem lesz radar a Tubesen, és így tovább.

A legjobb Kövér László volt, mert ő egyszerűen azt ígérte, hogy jobb lesz.

Végre egyszer akkurátusan ellenőrizni akartuk, mennyire váltják be az ígéreteket a politikusok, és le akartuk leplezni a Levegőbebeszélés Nagy Bajnokait. Az ígéretek teljesülését ezért 2010 óta évről évre megnéztük, és százalékokkal jelöltük, hogy haladnak a dolgok. Ezzel persze mi is nagy öngólt lőttünk. Mert mégis hogy lehetne egzakt módon ellenőrizni azt, hogy mostanra tényleg a becsületesek országa lettünk-e.

Ez a cikk nem arról szól, hogy a kormánynak mit kellett volna csinálnia, vagy mit nem kellett volna megtennie. Csak arról, hogy az ígéreteit mennyire teljesítette. Ha csak ezt nézzük, az látszik, hogy a 2010-es kampányban nem is beszéltek annyira mellé. Kicsit olyan, mintha a Lesz, lesz, lesz blogot pontról pontra teljesíteni akarták volna.

De nézzük, mi az, amiből egyáltalán nem lett semmi?

Amit nem sikerült teljesen megvalósítani

Amit teljesítettek

Rovatok