Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A szívünk kalapál

2014. március 3., hétfő 13:25

A miniszterelnök a Fejér megyei Kőszárhegyen adta át ünnepélyesen Simon István egyéni vállalkozó telephely-fejlesztési beruházását. A kis csúszással kezdődő eseményt a cégtulajdonos, majd Törő Gábor, a Fejér megyei 2. körzet Fidesz-jelöltje vezette fel, ezt követően Miklósa Erika lantkísérettel adott elő néhány darabot. Csak ezután lépett a pódiumra Orbán Viktor, aki olyan profizmussal hívta közelebb magához a közönséget, mint egy délutáni sávban fellépő fesztiválzenekar frontembere.

A miniszterelnök először is a családi vállalkozásokat méltatta – maga a Simon Kft. is gmk-ként , garázsból indult még a nyolcvanas években –, és kijelentette: a gyökereihez ragaszkodó, ma is családi cégként üzemelő gyár pozitív példa arra, hogy nem csak a szocialista nagyvállalatokból lehetett sikeres vállalkozásokat elindítani.

A hazai kisvállalkozások Orbán szerint azonban megérzik a „valóban hadra fogható”, képzett szakmunkások hiányát. Ezért

nem szégyen, ha visszanyúlunk az államszocialista rendszer hagyományaihoz, ahol volt egy jó szakmunkásréteg.

A kormány azonban a szakmunkásképzés modernebb formáit kívánja meghonosítani, ezért is vette át a szakképzésben a német rendszerű duális képzést.

A miniszterelnök a magyar vállalkozásokról azt mondta, hogy megérdemelt sikereikről szégyellősen nyilatkoznak, pedig

ha mi nem beszélünk róla, más nem fog

A pénzzel is hasonlóan szemérmesek a magyarok, de azért Orbán azt kívánta Simon István egyéni vállalkozónak, hogy

Legyen szép, nagy, egészséges, kövér a profit!

Orbán a "most divatos liberális dogmá"-ról is elmélkedett, mely szerint „a tőke az tőke”, akármilyen nemzethez is tartozik, és ezek között a dogma nem engedi a különbségtételt. Orbán azonban érzékeltette, hogy ezt a dogmát csak fenntartásokkal, szükségből fogadja el, hiszen a

az ember nemcsak agy, hanem szív is, és a szívünk kalimpál, ha magyar cégek sikeréről van szó.

Orbán elmondása szerint tisztában van azzal, hogy minden szavát a választások kontextusában fogják értelmezni, de azért elmondta, hogy április 6-án meg akarja újítani az első kormányzása idején „a vállalkozókkal kötött egyezséget”. Ezenkívül megismételte azt az ígéretét is, miszerint a kormány meg akarja hatszorozni azon magyar kis- és közepes vállalkozók számát, melyek itthon termelnek, de külföldön értékesítenek. Ez összesen 2000 darab exportképes vállalkozást jelentene.

Rovatok