Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett a NATO 3D-s radarja

2014. március 6., csütörtök 21:05

Öt kamion szállította a Tolna megyei Medinára a 470 kilométeres hatósugarú, 3D-s NATO radart - írja a teol.hu. 

A szerkezet darabjai az olasz SELEX ES szakemberei egy, a radartornyon található daru segítségével emelik be pénteken délelőtt. A radart várhatóan jövő év elején állítják hadrendbe, a beruházás költségeinek 94 százalékát a NATO állja.

A RAT 31 DL típusú lokátor a régiekhez képest nem csak a tárgyak ferde távolságát és oldalszögét, de a magasságát is mutatja. Ezt a három adatot a régiek közül két berendezés csak együtt tudja produkálni.

A NATO-radar építését 2012 októberében kezdték el. Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban azt mondta, hogy a magyar honvédség a csúcstechnológiájú radarrendszerrel, a világszínvonalú Gripen harcászati repülőgépekkel a légtér védelmében a legjobb válaszokat tudja adni a levegőből érkező bármely fenyegetésre. A radar teljesítményét azzal jellemezte, hogy az képes lesz érzékelni egy kétszáz kilométeres távolságban lévő, harminc centiméter átmérőjű gömböt.

A HM 2011 márciusában jelentette be, hogy a korábban a Zengőre, majd a Tubesre tervezett, a NATO követelményeinek megfelelő, háromdimenziós radarállomást Medinán építik meg, ott egy 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával készült radart vált fel. A magyar légteret ellenőrző másik két, háromdimenziós radarállomás Bánkúton, illetve Békéscsabán működik.

Rovatok