Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a gyermekeiket sanyargató szülők ellen

2014. március 6., csütörtök 09:20 | aznap frissítve

Vádat emeltek egy gyöngyössolymosi pár ellen, akik két közös kisgyermekük mindennapi gondozását, élelmezését, tisztán tartását súlyosan elhanyagolták, az apa pedig bántalmazta is a gyerekeket, közölte a Gyöngyösi Járási Ügyészség.

A vádirat szerint M. Károlynak és L. Mónikának 2010. november 25-én, majd 2012. november 18-án született gyermeke. A vádlottak nem dolgoztak, kizárólag a gyermekek után járó állami támogatásból éltek. A pénzt azonban az ügyészség közleménye szerint jórészt "élvezeti cikkek" vásárlására fordították.

A nagyobb gyermeket 2012 tavaszán családi napközibe adták. A kisfiú koszos, ruházata elhanyagolt volt. Amikor az anya 2012 novemberében veszélyeztetett terhesként kórházba került, az apa a bölcsődébe sem járatta már nagyobbik fiát, hanem otthon, ellátatlanul hagyta, nem fürdette meg, és nem etette elégségesen.

Mikor a fiút az anyja újból bölcsődébe vitte, a gondozónők azt tapasztalták, hogy a gyermek már nem csak tetves, hanem a korábbiakhoz képest testileg is visszafejlődött. Járása bizonytalanná vált és félelemmel reagált a felé irányuló mozdulatokra. A gondozók ugyan már korábban is észleltek sérüléseket a kisfiún, de az anya ezekről azt mondta: a gyermek mégnem tanult meg rendesen járni és sokszor elesik.

A kisebb gyermek, a 3 hónapos csecsemő jobb arcán a gyermekorvos 2013. február 19-én bántalmazásból eredő sérüléseket diagnosztizált. Ezután a gyámhatóság mindkét kisfiút védelembe vette, és az egri gyermekotthonban helyezte el.

A vádlottak súlyosan megszegték az őket, mint szülőket terhelő nevelési, gondozási kötelezettségüket, amivel kiskorú gyermekeik testi, értelmi és érzelmi fejlődését veszélyeztették. Ezért az ügyészség mindkettőjüket kiskorú veszélyeztetésének bűntettével, az apát továbbá - ezzel halmazatban - két rendbeli védekezésre képtelen személy sérelmére, részben folytatólagosan elkövetett könnyű testi sértés bűntettével is vádolja.

Az ügyészség a vádiratban végrehajtandó börtönbüntetés kiszabása mellett azt is indítványozta, hogy a bíróság szüntesse meg mindkét vádlott szülői felügyeleti jogát.

Rovatok