Index Vakbarát Hírportál

Börtönt kaptak a kenőpénzt kérő határőrök

2014. március 7., péntek 10:55

Kilenc határrendészt és egy pénzügyőrt sújtott kétéves börtönbüntetéssel jogerősen pénteken a Szegedi Ítélőtábla, a korábban a gyulai határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő vádlottak török kamionsofőröktől kértek kenőpénzt, írja az MTI. A büntetés végrehajtását négy vádlott esetében fölfüggesztette az ítélőtábla.

A török sofőröket a pénz átadására telefonon rábíró tolmácsot négy év börtönre ítélte a bíróság. A vesztegetést beismerő kamionosokra korábban, jogerősen megrovást szabott ki a Gyulai Törvényszék.

A bíróság valamennyi vádlottal szemben az átvett kenőpénz nagyságával megegyező vagyonelkobzást rendelt el, a rendőröket pedig a határrendészeti foglalkozás gyakorlásától is eltiltotta.

A bíróság megállapításai szerint 2010-ben a határrendészek - alappal vagy mondvacsinált indokokkal - szabálysértést állapítottak meg a belépésre jelentkező kamionosoknál, majd szóltak a tolmácsnak, aki telefonon felhívta a sofőröket. Azt mondta nekik, hogy ha meg akarják úszni a büntetést, és gond nélkül szeretnének továbbhaladni, adjanak csúszópénzt a határrendészeknek. Az ítélet szerint a vádlottak 15 alkalommal vettek át a kamionosoktól 10 és 100 euró közötti összeget.

A bűncselekményeket a vádlottak telefonját lehallgatva derítette föl a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.

Rovatok