Index Vakbarát Hírportál

Egy 6 éves kisfiú lőhette fejbe a tatai kacsát

2014. március 12., szerda 15:21 | aznap frissítve

A tatai madarászok értesülései szerint egy hatéves kisfiú lőhette fejbe azt a tőkés récét, ami azóta is a fejéből kiálló nyílvesszővel úszkál a Cseke-tóban.

Az esetről egy hónapja értesült a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportja, a madarat azóta sem sikerült befogniuk, hogy megvizsgálhassa egy állatorvos. Musicz László, az MME Komárom-Esztergom Megyei helyi csoportjának elnöke az Indexnek elmondta, hogy a tőkés récét megfigyelő Hortobágyi Madárkórház állatorvosának több horgász és futó is azt állította, hogy látták az esetet.

Egy apa a nagyjából hatéves kisfiával sétált a parton, és a szemtanúk szerint a gyerek egy kisebb számszeríjból lövöldözött, ő találhatta el a kacsát. A hírek szerint többen ismerik is a férfit. Musicz László szerint a szervezet ismeretlen tettes ellen feljelentés tesz a rendőrségen, arról viszont nincs információjuk, hogy a rendőrség egy korábbi bejelentés nyomán vizsgálja-e már az esetet.

Az Index megkereste a Tatai Rendőr-főkapitányságot, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy szerdán hivatalból indult eljárás orvvadászat bűntette elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen.

A tőkés réce egyébként jól van, repül, eszik, úszik és tollászkodik, ráadásul úgy tűnik, hogy szerelmes is, hetek óta egy gácsér úszkál mellette. Jó jel az is, hogy a legújabb beszámolók szerint a szervezete kezdi kilökni a nyílvesszőt, a hegye már alig látszik. A nyíl hegye a koponya alsó részén fúródott át és a nyakán jött ki, de úgy tűnik, hogy nem találta el sem a nyelőcsövét, sem pedig fontos ereket.

Amennyiben a madarászoknak sikerülne befogniuk a kacsát, akkor dőlhetne el, hogy érdemes-e kihúzni a nyílvesszőt, vagy az lenne-e a célszerűbb, ha csak levágnák róla a kiálló részeket. Előfordulhat ugyanis, hogy a nyílvessző kihúzása okozna végzetes sérüléseket. A tojó befogásában azonban egyáltalán nem segít, hogy amióta az országos sajtóba is belekerült az eset, katasztrófaturisták ezrei zarándokolnak a tóhoz.

Rovatok