Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc csatába küldte feleségét

2014. március 12., szerda 22:19 | aznap frissítve

Gyurcsány Ferenc tegnap lázasan az Apollo 13 című filmet nézte feleségével, Dobrev Klárával. Ezt maga Dobrev mesélte, példaként említve egy jelenetet a filmből arra, hogy ha valamiben hiszünk, azért harcolni kell. És akkor el is érhetjük, amit akarunk. Kiderült, ha a családban valaki elront valamit, rögtön elhangzik, hogy Gyurcsány a hibás, és megtudtuk, hogy a volt miniszterelnök rövidhajpárti.

A hosszú kihagyása után keményen oda kell tennie magát Kálmán Olgának, ha továbbra is versenyben akar maradni a miniszterelnöki székért folytatott harcban, mert az otthon, lázasan fekvő Gyurcsány Ferenc csatába küldte feleségét, Dobrev Klárát. Dobrev pedig bármelyik, a 2014-es választáson tényleg versenyben lévő politikust kenterbe verné sok szempontból.

Szerda este az Ybl-palotában Kerék-Bárczy Szabolcs, az Összefogás DK-s jelöltjének vendégeként beszélt a politikához fűződő viszonyáról, Gyurcsány Ferencről és a családról.

Mindezt olyan arányban, ritmusban és határozottsággal, hogy a beszélgetés végén bizony fel is vetette valaki:

Dobrev Klárában megvan az a képesség, hogy kialakítsa magában, hogy akarjon miniszterelnök lenni.

Pedig Dobrev már korábban elmondta, hogy bár érdekli a politika − otthon is nagyokat szoktak vitatkozni egy-egy kérdésről −, de azt a fajta erőt, amit férjében lát, nem érzi. Az erőt a hithez, hogy akkor is meg tud változtatni bizonyos dolgokat az ember, ha nekimegy és lepattan, újra meg újra. Mondjuk ebben kétségtelenül Gyurcsány Ferenc a bajnok.

A mostanában a Facebookon gigászi harcokat megvívó, ex-MDF-es Kerék-Bárczy azzal kezdte a fórumot, hogy sokan nagyon irigyek rá a DK-ban, amiért pont az ő fórumát tisztelte meg a volt first lady. Kérdezték is sokan, hogy mi lehet a titka, hogy sikerült idecsábítania, de erre már Dobrev válaszolt:

A sármod az, ami ide vonzott. Hát ki más tudná ezt megtenni.

Én Dobrev helyett is éreztem azt a picike elégtételt, amit ezzel a mondattal vett Gyurcsányon, aki évértékelőjében például arról beszélt, hogy feleségének 20 év alatt nem tudta megtanítani, hogy kapcsolja le maga után a villanyt. És akkor a szakácskönyvéről még nem is beszéltünk. 

A szerda esti beszélgetés annak ellenére sikerült jól, hogy az elején mindenkinek végig kellett néznie Kerék-Bárczy kampányfilmjeit. <<A legkeményebbet ez alá a mondat alá rejtettük, tényleg csak a legkeményebbek klikkeljenek.>>

A nőkről

Dobrev szerint ma Magyarországon nagyon tradicionálisan gondolkodnak a nőkről, a nők szerepéről, és ez óriási baj. Mert bár a nők nem okosabbak, szebbek vagy intelligensebbek a férfiaknál, viszont pont annyira okosak, szépek vagy intelligensek. Éppen ezért pazarlás nem használni azt, ami a nőkben van. Például a politikában: ha több nő vesz részt benne, kisebb a korrupció esélye, mivel bár a nők nem tisztességesebbek, viszont kockázatkerülőbbek a férfiaknál.

A politikáról

Dobrev szerint nem kell készpénznek vennünk, amit a közvélemény-kutatók mondanak a jelenlegi helyzetről. Szerinte a 2001–2002-es kampányban is nagyon kevesen hittek abban, hogy győzhet a baloldal. „Még a mi értelmiségünk is eltemetett minket” − mondta, és hozzátette, nem hibásak a közvélemény-kutatók, ők demokratikus eszközökkel dolgoznak, de sajnos egy antidemokratikus országban.

Ahogy abban a kampányban, úgy a mostaniban is tartanak az emberek a Fidesztől és nem merik bevallani a valódi véleményüket. Sőt, szerinte az emberek még 2006-ban is féltek a Fidesztől, hiába volt akkor ellenzékben:

Mert sokkal agresszívebb, félelemkeltőbb társaság, mint mi vagyunk.

Erre aztán Kerék-Bárczy is elmondta, hogy igen, lehet érezni egy kis félszt a demokratákban, de ez persze őt nem érinti. Sőt, őt a Simon ügy sem érinti. „Lelkileg nem érint ez, olyan távol van a demokratáknak, mint Makó Jeruzsálemtől." 

Minden bizonnyal ez a mondat csaphatta ki a biztosítékot az egyik hölgynél, aki az egész beszélgetés végén felállt és elmondta, hogy lehet ám legyintgetni a Simonra, de hát az mégiscsak az MSZP-ben történt, ahogy az is mindegy most, hogy ki fizeti Zuschlag könyvét, mert a Zuschlag is az ő kormányzásuk alatt lopta a pénzt. És hát az egész MSZP–SZDSZ-kormány döntően a korrupció miatt bukott meg, amire elég logikusan rá is erősített a Fidesz.

De Dobrev megnyugtatta: a szocialista kormányzás alatt legalább működött a demokrácia, bíróság elé állították és elítélték a Zuschlagot. Az MSZP pedig rögtön kizárta Simont, amint kiderült róla az, ami. Ehhez képest a Fideszben ilyet nem lehet látni, mert bármilyen ügy elindul, a bíróságon, az ügyészségen biztos, hogy leállítják. A rendszert, a törvényeket pedig eleve úgy alakítgatják, hogy a nyilvánvaló korrupció is törvényesnek tűnik.

A családról

Kerék-Bárczy szerint az, amit Antall vagy Dávid Ibolya kapott a politikai ellenfeleitől, csak simogatás volt ahhoz képest, amit Gyurcsány kapott. Meg is kérdezte, ezt hogy viselte ő és a család. Dobrev szerint a politizáláshoz kell némi humorérzék, másképp nem lehet elviselni. És ez vonatkozik a családra is, de hál' istennek ő is és a gyerekei is jól kezelik, kezelték.

Elmesélte például, hogy lányától az ask.fm-en – mert a Facebookról már menekülnek a fiatalok, mivel azon már ott vannak a szülők is! –, szóval megkérdezték tőle, hogy milyen érzés, hogy amikor egy kemény nap után hazamegy fáradtan, és leül az asztalhoz, és ott ül vele szemben az a szemét Gyurcsány. De Anna lányuk csak azt felelte: „Köszönöm a kérdésed, nem egy, négy Gyurcsány ül velem szemben." De Tamás fiuk is jól kezelte, amikor 2006-ban az iskolában kapusként beengedett egy labdát és azt mondták neki: „Mi van Gyurcsány, elkúrtad?” Ő csípőből azt válaszolta, hogy „nem kicsit, nagyon”.

A beszélgetésnek volt egy része, amikor Kerék-Bárczy csak szavakat mondott, amire Dobrev Klárának rá kellett vágnia mi jut eszébe először róla.

Kormányzás – „Megkövetem Lévai Anikót. Volt egy mondata, amikor 2002-ben elvesztették a választást. Azt mondta, óriási kő esett le a szívéről. Én akkor álszent dolognak éreztem. De 2009-ben megéreztem, hogy mit érzett akkor.” Dobrev elmondta, hogy embert próbáló dolog volt az utolsó mozdulatra is figyelni, hogy nehogy másnap újságcikk legyen belőle. „Persze azt látom, hogy kormányozni fantasztikus dolog. És ha valaki annyira komolyan veszi, mint Feri, az fantasztikus."

Orbán Viktor – Én sokáig cinikus embernek tartottam, aki elég értelmes és intelligens, pontosan tudja merre megy, és mit csinál. Hogy csak hatalmi érdekből köt kompromisszumokat... De szerintem ma már őszintén gondolja, hogy Magyarországnak nincs keresnivalója Nyugat- Európában, hogy őszintén csodálja a kínai kommunistákat, és úgy gondolja, hogy ez a jövő."

MSZP – „Ez a legnehezebb kérdés. Egyrészt demokratikus pártnak tartom, másrészről azért alakult meg a DK, és azért lettem én is a tagja a pártnak, mert sok mindenben nem értünk egyet. A szocialista pár mellett kell egy progresszívabb, modernebb, nyugat felé nyitottabb párt is. De együtt lehet velük működni."

Putyin – „Ha szabad egy személyes megjegyzést: rendkívül karizmatikus ember. Például George Bush nem tett rám mély benyomást, Putyin igen." 

Őszöd – „Ott ismerkedtünk meg Ferivel. Feri életének minden kemény pontja Őszödhöz kapcsolódik.”

Rovatok