Index Vakbarát Hírportál

Simont előzetesbe helyezték

2014. március 12., szerda 11:33

Előzetes letartóztatásba helyezte a Központi Kerületi Bíróság Simon Gábort, az MSZP volt elnökhelyettesét. Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a büntetőeljárás sikerének meghiúsítása és a bűnismétlés veszélye miatt tartja indokoltnak ezt az intézkedést.

Simon valamennyi gyanúsítás vonatkozásában tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el – mondta a volt szocialista politikus védője, Nagy István újságíróknak a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán, írja az MTI.

Nagy István elmondta: a közokirat-hamisítást Simon Gábor kifejezetten provokációnak tartja. A védő úgy értékelte: az ügyészségi iratok nem támasztják alá, hogy védence közokirat-hamisítást követett volna el.

A főügyész szerint Simon Gábor egy dél-afrikai ország hamis útlevelét szerezte meg, amely a saját személyi adatait tartalmazta. Ezután megkereste egy korábbi ismerősét, aki a hamis útlevél felhasználásával kérésére egy magyar banknál bankszámlát nyitott. A cselekmény felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas – mondta.

Mint azt az Index megírta, a nyomozók felderítették, hogy kapcsolat van Simon Gábor és egy panamai csalás miatt az Interpol által körözött, de máig szabadlábon lévő Welsz Tamás között, utóbbi férfi neve a Sólyom légitársaság körül is felbukkant. Welsz évek óta ismeri Simont és a gyanú szerint ő segédkezett abban, hogy a volt MSZP-s politikus afrikai útlevélhez jusson, de ezen kívül egy magyarországi bankszámla megnyitásában is közreműködött. Welsz lakásában találták meg azt a széfet is, ahol Simon afrikai útlevele és ezen kívül még jelentős készpénz is volt, ami a gyanú szerint szintén a volt politikusé.

A Magyar Nemzet február 4-én írt arról, hogy egy bécsi számlán Simon Gábornak több százmillió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő február 6-án közölte, hogy a szocialista pártban viselt minden tisztségéről lemond, kilép a pártból, visszalép a képviselő-jelöltségtől, és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Ezután a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését.

Rovatok