Index Vakbarát Hírportál

A horvát honvédelmi tárca cáfolja Hendét

2014. március 17., hétfő 20:03

Horvátország nem kérte Magyarországtól, hogy a magyar légierő lássa el a horvát légtér védelmét

- írja hétfői keltezéssel honlapján a horvát nemzetvédelmi minisztérium (MORH). Az MTI szerint a MORH honlapján az jelent meg, hogy  a horvát fegyveres erők képesek a légterük ellenőrzésére és védelmére, és ezt képességet a jövőben is biztosítani tudják.

A horvát-magyar együttműködésről Hende Csaba honvédelmi miniszter beszélt vasárnap Kunszálláson. Az MTI vasárnapi tudósítása szerint Hende Kunszálláson azt jelentette be, hogy Horvátország felkérte Magyarországot légtere védelmére.

Hende vasárnapi elmondása szerint a kérést a visegrádi négyek (V4) és a Közép-európai Védelmi Együttműködés országai honvédelmi minisztereinek tanácskozásán fogalmazták meg a múlt héten.

A MORH szerint viszont a Közép-európai Védelmi Együttműködés országainak találkozóján részt vett ugyan a horvát honvédelmi miniszterhelyettes, de a tárgyaláson nem volt szó az említett kérdésekről, és kétoldalú horvát-magyar szerződésről sem egyeztettek.

Hende vasárnap arról beszélt: az, hogy  magyar honvédség Szlovénia után Horvátország légtérvédelmében is részt fog venni, annak köszönhető, hogy Magyarországnak negyedik generációs harci gépei vannak, és a térségben egyedül a magyar honvédségnek van meg ez a képessége.

A horvát közlemény a honvedelem.hu cikkére hivatkozik.

  Hétfő este kerestük a magyar Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát az ügyben, de nem kívánnak reagálni a horvát közleményre.

Rovatok