Index Vakbarát Hírportál

Nem vagyok én egy Orbán, hogy hazudjak

2014. március 18., kedd 23:44

"Egy, kettő, Orbán, Orbán, kormányváltás, négy, öt, április 6., el kell menni, egyfordulós" - az év mikrofonpróbáját Gréczy Zsolt, a Pa-Dö-Dő szövegírója jegyzi, aki a DK szóvivőjeként konferálta fel a párt budapesti jelöltjeit és Gyurcsány Ferencet a Syma-csarnokban tartott nagygyűlésen. Szólt a Háj-háj Szása, Bauer egészen provokatívan bátor beszédet mondott, de − ahogy az várható volt − Gyurcsány Ferenc vitte a prímet, aki mostanra vallási vezetőként szárnyal a beszédei közben. Nem lennék meglepve, ha Németh Sándor szombatonként Gyurcsány-beszédekkel spannolná magát a másnapi Vidám Vasárnapra.

Ha az augsburgi csatában nyerünk, ma valahol Lotaringiában lennénk.

− érzékeltette Gyurcsány Ferenc, mennyire nagyon nyugatra vágytak a magyarok, történelmük során mindig. Gyurcsány szerint Magyarországon nemcsak a meteorológiai, hanem a történelmi szél is nyugatról fújt. Magyarországnak pedig rossz meteorológusa van, aki a szelet nem nyugatról, hanem keletről várja: „Orbánnak hívják ezt a szélhámost, őt kell elküldenünk.”

Gyurcsány tökéletesen megágyazott a választási győzelemre készülő hangulatnak azzal, hogy a győztes 2006-os kampány szlogenjével, az Igen, igen!-nel nyitotta beszédét. Persze – hangulat szempontjából – nem elhanyagolható a Pa-Dö-Dő, Bye Bye Szása Orbánra írt átdolgozásának, a Háj-háj Szásának előadása sem.

A Demokratikus Koalíciónak három jelöltje indul Budapesten. Bauer Tamás – aki Debreczeni szerint az egyetlen politikus volt, aki betartotta az előző választáson a kampánylimitet –, Oláh Lajos és Kerék-Bárczy Szabolcs. A Republikon elemzése szerint hármójuk közül egyedül Oláh Lajosnak lehet esélye vinnie körzetét, az ő fideszes kihívója Rónaszékiné Keresztes Monika. Ez Budapest VI-VII. kerülete.

Bauer a hagyományosan jobbosnak számító XII. kerületben indul. Kihívója ugyan nem Pokorni lesz – mivel ő a polgármesterséget választotta –, hanem Fónagy János, de esélyes, hogy Fónagy is képes hozni a hegyvidéket. Kerék-Bárczy pedig Rogán Antal kihívója lesz a belvárosban, ami valószínűleg nem a legjobb pozíció.

Kerék-Bárczy rövid, Merkel vagy Putyin? című beszéde után Bauer Tamás játszott bátor játékot a közönséggel. Persze szerencséjére ez egy szűrt közönség; megnéztem volna egy teljesen véletlenszerűen válogatott közönség reakcióját is. Kérdéseket tett fel, amiket ő maga válaszolt meg, csak néha ragadtatta el magát valaki a közönségből, hogy válaszoljon.

Miért is kell elkergetni a kormányt? Eleve egy irdatlan hazugsággal kezdték (nyugdíjhazugság), majd azzal zárják (atomerőmű-hazugság).

Miért hazudnak? Mert ha igazat mondanának, akkor az egész ország azonnal megértené, hogy nem érdemelnek több esélyt.

Mi lesz, ha maradnak? „Világvége” – kiáltotta valaki.

Érdemesek vagyunk-e arra, hogy leváltsuk őket? Kétségtelen, itt is vannak hibák, simlisségek, de akik ezen az oldalon állnak, azok nem a maguk gazdagodásáért akarnak kormányozni, hanem az országért.

Miért lehet ezt nekünk elhinni? Azért, mert azokat, akik most összefogtak, és korábban kormányoztak, nem a népszerűség, a minden áron való hatalom megtartás vezette, hanem az ország jóléte.

Úgy látom, Orbán már soha nem fog szabadulni 2006 mumusától, hogy Gyurcsány Ferenc felmosta vele a padlót.

− ezt már Oláh Lajos mondta, majd Gyurcsányhoz fordulva folytatta: „Ez azt jelenti Feri, hogy a vita elmaradása is a te hibád." Oláh megígérte, hogy ha nyernek, a ciklus végére minden iskola két tannyelvű lesz. A közönség pedig hangos fújolással reagált, amikor elmesélte, hogy kihívója, Rónaszékiné még egy virágot sem fogadott el tőle, és kezet fogni sem volt hajlandó vele.

És következett Gyurcsány Ferenc, aki látomásos beszédével ismét tökéletesen elvarázsolta rajongó közönségét. Hiba nélkül folyt át saját víziója Radnóti versébe, majd vissza.

Tudom, hogy sokan vágynak vissza egy régi világ langymelegébe.

− mondta. Sokan a '90 előtti idők biztonságába, sokan a Horthy-világ nosztalgiájába. Gyurcsány üzenete ezzel szemben mégis az, hogy ne akarjanak visszafordulni, „ott nincsen út, nem érnek el semmit".

A magyar demokrácia 24 éves. Nem kellene felnőni drága barátaim? Szembenézni, hogy nincs más lehetőségünk, mint beteljesíteni István óta tartó nagy küldetésünket, lehorgonyozni ezt a kompországot végre a nyugat partjainál.

Beszédének azt a részét, ahol csodálatos részletességgel sorolta, milyen sokszínűek is vagyunk, itt nézheti meg:

Gyurcsány Ferenc elmondja, milyen sokszínű is a világ
Nem akarunk magyarságigazolványt kapni Orbántól, és senki mástól. Magyarok vagyunk, magyarnak születtünk, tökéletlenül, csetlő-botlóan, de csodálatosan.

− folytatta lelkesen, majd hozzátette: „Közelebb érzem magamhoz a francia demokratát, mint a magyar újnácit.”

És ha már nyugat és kelet, ő maga úgy fogalmazná meg a programjukat: „Kívánjuk a skandináv észak befogadó nyugalmát, a megismerhetetlen kelet felvidító izgalmas ízeit, a dél életörömét és kívánjuk a nyugat biztonságát, jólétét.”

A DK elnökének nincs kétsége afelől, hogy a kormányváltók, ha csak egy szűk többséggel is, de győzni fognak. Szerinte Mesterházynak nagyon kemény feladata lesz, de megoldja, a jobboldali szavazóknak pedig azt üzente, a kormányváltók győzelmét ne tekintsék az ő történelmi vereségüknek, ez az ő hazájuk is, és az is marad.

Az istenhit nagyszerű dolog, milliók, sőt milliárdnyi ember életének elidegeníthetetlen része, személyes boldogságuk forrása. De mi közöm van nekem ehhez? Mi köze van az államnak ehhez? Semmi.

− mondta egy kérdésre válaszolva, hogy nem félnek-e attól, hogy a Fidesz kereszténységpolitikájának ekézése miatt sok hívő szavazót veszítenek. Gyurcsány szerint az istenhit magánügy és nem közügy, márpedig a Fidesz azt csinált belőle. Ráadásul a hatalom megszerzésére és megtartására használja a hitet.

A kormánnyal kapcsolatban megjegyezte: „Ne jöjjenek nekem a kereszténységgel, mert ha azok lennének, tudnák, hogy valamennyiőnk Isten képét hordozza magában.”

Gyurcsány a politikai pedofilokról

Beszédét pedig a mostani kedvenc képével fejezte be, a politikai pedofíliával:

Nem szeretem, ha abajgatják a gyerekeimet. Aki abajgatja, azt pedofilnak gondolom. Aki úgy gondolja, hogy ezzel az erkölcsiséggel megmondhatja, hogy és  mit tanuljon a gyerekem, aki így ezzel a szemlélettel tanít erkölcstant és hittant neki azt politikai pedofilnak mondom. Nem szeretném, ha ezek mondanák meg a gyerekeimnek hogy mi erkölcsös, és mi nem.

Rovatok