Index Vakbarát Hírportál

Hazakerültek az 1600 éves Seuso-kincsek

2014. március 26., szerda 13:35

Rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Orbán Viktor szerdán, hogy a hétvégén hazakerült az általa a „magyarok családi ezüstjének” nevezett  Seuso-kincs nevű római-kori ezüst leletegyüttes. A miniszterelnök által "több mint regényesnek" nevezett tranzakció 15 millió euróba került.

Orbán: Visszavásároltuk a családi ezüstöt

A tulajdonossal folytatott tárgyalásoknak és a kincs Magyarországra kerülésének részleteiről hamarosan további tájékoztatást nyújt majd Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A Seuso-kincsről bővebben itt olvashat, a legfontosabb részletek:

A Seuso-kincsről utoljára 2012 augusztusában lehetett hallani, amikor az Aranymúzeum tulajdonosa, Zelnik István bejelentette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat a műkincsek hazahozataláról. Az ügyből végül semmi nem lett.

A sajtótájékoztató sajtóanyaga szerint a kincsek visszaszerzését célzó tárgyalások több mint egy éve kezdődtek, ezeken magyar részről Lázár János és Baán László vett részt. A Seuso-kincset a Terrorelhárítási Központ hozta Magyarországra. Egyelőre nem tudni, hogy a példátlan műkincs hazahozatalának időpontja és a kampányhajrá egybeesése véletlen, vagy tervezett volt-e.

A kincset három hónapon keresztül ingyen lehet majd megtekinteni a Parlamentben, először március 29-én, szombaton. A kincs 2018-tól az új múzeumi negyedbe kerül majd.

Rovatok