Index Vakbarát Hírportál

A választásokig megkapják bérüket a közmunkások

2014. március 26., szerda 08:43

A Népszabadság úgy tudja, hogy a munkaügyi központok - a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes államtitkárságának kérésére továbbított - levélben azt kérik a polgármesterektől, hogy a közfoglalkoztatottaknak járó „márciusi bérek kiutalására legkésőbb 2014. április 4-ig kerüljön sor”.

A lap szerint érdekes az időzítés, mivel két nappal később választás lesz, de belügyi források cáfolták, hogy a két dolog között összefüggés lenne. "Egyszerűen csak arról van szó, hogy a közfoglalkoztatottak egy része esetenként késve jutott hozzá a járandóságához, amit a tárca korábban is többször kifogásolt. Így most csak annyi történt, hogy ismételten figyelmeztették a helyhatóságokat: a közfoglalkoztatás költségeinek fedezete gyanánt rendszeresen előre átutalt összeget az adott célra használják fel, és fizessék ki időben az embereket" - állították a lapnak.

Egyes önkormányzatok az állami támogatást átmenetileg más célokra használták fel, és a juttatások kifizetését halasztották. Volt olyan település is, ahol nem is csak néhány nappal, hanem több héttel megkésve fizettek.

A körlevélben arról is szó esik, hogy a közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárság a Századvég Alapítvánnyal közösen A közfoglalkoztatás megítélése címmel egy 28 kérdésből álló kérdőívet állított össze, amelyben azt szeretnék megtudni, hogy az érintettek miként vélekednek a téli átmeneti közfoglalkoztatásról. A lapnak egyelőre nem sikerült megszereznie a kérdőívet.

Rovatok