Index Vakbarát Hírportál

Kétségbeesett levelet írt a mentőszolgálat

2014. március 28., péntek 09:14

Öt-hat milliárd forintos gyorssegélyt kér az Emmitől Burány Béla,  az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megbízott főigazgatója. Ha nem kapják meg, akkor naponta kevesebb mentőautó lehet szolgálatban, mint amennyire szükség lenne, vagy nem a megfelelő felszereltségű mentők mehetnek a betegekért – írja a Népszabadság.

Az OMSZ előző főigazgatóját, Mártai Istvánt Szócska Miklós államtitkár szerint azért váltották le, hogy ezzel felgyorsuljon a mentőszolgálat fejlesztése. Az új megbízott főigazgató szerint azonban a források szűkössége a már beharangozott fejlesztések kudarcával fenyeget.

A lap szerint a váltáskor az államtitkárság hárommilliárd forintos gyorssegélyt adott az OMSZ gazdálkodásának stabilizálására, de úgy látszik, ez kevés volt: még 1,3 milliárd kellene 59 új mentőautóra, 2,6 milliárd forint bérekre (ez a dolgozók kéthavi bérköltségét fedezné), de az sem megnyugtató, hogy jelenleg a 710 mentőből csak 30-34-re jut biztosan orvos, további 130-140 kocsira mentőtiszt, a maradékra pedig csak ápoló jut.

Rovatok