Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes beköltözések egy szabolcsi faluba

2014. április 2., szerda 17:20 | aznap frissítve

Az utóbbi hetekben 141 fővel, azaz a 2010-es önkormányzati választásokhoz képest 7 százalékkal nőtt meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tornyospálca választóinak száma.  A nem túl nagy, pár utcás falu jegyzője, Kovács Miklósné elmondta, nekik is feltűnt, hogy sokan jelentették át a lakcímüket a településre, és olyan is előfordult, hogy egy házba jelentkezett be több ember is. 

Bár Kovács Miklósné szerint a növekedés részben azzal magyarázható, hogy 2010 októbere óta többen tizennyolc évesek lettek a településen vagy visszakapták a szavazójogukat, ezekkel a folyamatokkal nehezen magyarázható a 141 fős növekedés, hiszen az elmúlt években minden bizonnyal több falubeli elköltözött vagy meghalt. A tornyospálcai növekedés azért is meglepő, mert a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint február 1. és március 30. közt – valószínűleg demográfiai okokból – a 106 egyéni választókerületben összességében több mint 41 ezer fővel csökkent a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma.


Mivel az elmúlt két hónapban több billegő választókerületben is megnőtt a szavazópolgárok száma, az ötpárti ellenzék egy szerdai sajtótájékoztatón a választási csalás gyanúját vetette fel.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa azt mondta, miközben két hónap alatt 40 ezerrel csökkent a választásra jogosultak száma, a „voksturisták", vagyis a másik lakcímre bejelentkezők miatt 12 választókerületben többen szerepelnek a névjegyzékben. Ezek főleg kétesélyesnek számító budapesti körzetek, mondta.

Tornyospálca viszont nem egy ilyen billegő körzet: a 2010-es választáson már az első fordulóban mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP jelöltje, Seszták Miklós, aki idén 14 jelölttel verseng a képviselőségért. A Kormányváltó szövetség és a Jobbik is egy-egy súlytalan jelöltet indít, az összesen 15 jelölt miatt pedig a szavazatok elaprózódnak majd, így Seszták feltehetően most is simán nyerni fog. Ezért egyelőre rejtély, hogy miért nőtt meg hirtelen a tornyospálcai választók száma.

Külföldi magyarok is lehetnek

Az új lakcímre bejelentkezők között lehetnek külföldi magyarok is, bár az NVI kedden mindössze 590 olyan emberről tudott, aki az utóbbi időben külföldi magyarként itteni lakcímet szerzett. Ha egy külföldi magyar magyarországi lakcímre jelentkezik be, megvannak a megfelelő garanciák arra, hogy ne adjon le két szavazatot, mondta egy keddi háttérbeszélgetésen Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője.

Ha ugyanis egy külföldön élő magyarnak korábban nem volt magyarországi lakcíme, levélben szavazást kérhetett. Ehhez postán vagy személyesen már meg is kapta az országos listát, sőt azt már vissza is küldhette a szavazatával együtt az NVI-nek. Ha valaki ezután jelentkezett be egy magyarországi lakcímre, az vasárnap az ottani szavazókörben is szavazhat - immár egyéni jelöltre is. Aki már korábban levélben szavazott az országos listára, arról tudni fognak a szavazókörben, így ezek az emberek már csak egyéni jelöltre vonatkozó szavazólapot kapnak, még egy országos listás szavazólapot nem, mondta Pálffy Ilona. Ezzel kizárható a kettős szavazás. Itteni lakcímre legkésőbb a választás előtti hetedik napig lehetett bejelentkezni. A választói névjegyzéket pénteken 16 órakor véglegesítik, így a hétvégén már nem lehet módosítani azt, hogy ki hol szeretne szavazni.

80 ezren akarnak máshol szavazni

Szerdán elérte a 80 ezret azoknak a száma, akik szavazatukat nem a lakóhelyükön kijelölt szavazókörben szeretnék leadni, olvasható a Nemzeti Választási Iroda honlapján. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke kedden azt ígérte, a nagy számú átjelentkezés idén nem fog gondot okozni. Négy évvel ezelőtt az átjelentkezések miatt egyes szavazókörökben hosszú sorok alakultak ki. Több szavazókörben meg kellett hosszabbítani a nyitvatartást, hogy mindenki leadhassa szavazatát. A tumultust most azzal kerülik el, hogy ezekben a szavazókörökben 2-3 bizottság is működik majd párhuzamosan, így gyorsabban haladhat a sor. Négy évvel ezelőtt az is lassította az ügymenetet, hogy az átjelentkezettek adatait egyenként kellett beírni egy listára. Most ezzel nem kell foglalkozni, a szavazatszámláló bizottságoknál már ott lesznek a nyomtatott listák. Ha valahol sor alakul ki, az még leadhatja szavazatát, aki este hétkor szavazásra vár. Ezt a gyakorlatban úgy valósítják meg, hogy 19 órakor a szavazatszámláló bizottság egyik tagja a sor végére áll, és aki utána érkezik, azt már nem engedik szavazni.

Az átjelentkezésre a kérelmet legkésőbb péntek 16 óráig lehet benyújtani. A kérelmet online is be lehet nyújtani, deaz NVI azt kéri a választópolgároktól, hogy a kérelmeket lehetőleg pénteken délig nyújtsa be mindenki online vagy levélben, utána már csak személyesen tegye ezt meg.Az NVI szeretné elkerülni a visszaéléseket, például azt, hogy ismeretlenek tudtukon kívül jelentkeztessenek át választópolgárokat egy másik címre. Ezért akik online kérik az átjelentkezést, azoknak erről a helyi választási iroda a lakóhelyük szerinti címre is értesítést küld. Akik pénteken jelentkeznek át, azoknak a helyi választási irodák tagjai személyesen kézbesítik a határozatokat.

Rovatok