Index Vakbarát Hírportál

Online is hálás lehet Simonnak a Fidesz

2014. április 2., szerda 08:05

Felpörgött a kampány a végére a Facebookon is. Még mindig a Fideszé a legtöbb online aktív támogató, de a mozgósítás a baloldalon sem ment rosszul. Sok az ingadozó az LMP és a kormányváltók között, mutatta ki a pártszimpatizánsok netes aktivitását vizsgáló elemzés.

Mind a pártok online kommunikációját tekintve, mind a felhasználók körében jóformán megkétszereződött a facebookos politikai aktivitás a február közepe és március közepe közti időszakban – derült ki a Maven7 Hálózatkutató Zrt. és a Political Capital elemző intézet kutatásából, melyben 266 ezer Facebook-felhasználó politikai aktivitását elemezték.

A pártok facebookos erőviszonyait vizsgáló kutatásban nem egyszerűen a passzív követőket számolták, hanem azt is vizsgálták, hányan voltak aktívak, hányan lájkolták, kommentelték a pártok posztjait, és hányan tettek ki náluk saját posztokat.

A Facebookon is a Fidesznek van a legtöbb támogatója, amelyet a Jobbik és a baloldali választási szövetség követ szinte fej-fej mellett haladva. 

Az MSZP jól mozgósított

Az olyan felhasználóknál, aki kizárólag egy adott pártnál voltak aktívak, a Fidesz és a Jobbik magasan a baloldali pártok felett, 40 000 körüli támogatóval indított, amely a duplája az előző hónap ugyanekkor mért adatainak. A mozgósítás az MSZP-nek jól sikerül, 20 000 feletti kizárólagos online szimpatizánssal kezdték a hónapot. A DK és az Együtt-PM valamivel ez alatt, 18000 körüli elkötelezett felhasználóval nyitott.

A Fidesz és a Jobbik online csatáját az elemzés szerint a hónap első harmadában a Fidesz nyerte, Orbán Viktor évértékelő beszéde megsokszorozta a kizárólagos támogatókat, és az azutáni napokban is a kormányzópárt tudott a legjobban mozgósítani. A baloldalon az MSZP később is jól állt, de az Együtt 2014 többször felül tudta múlni. Utóbbi megerősödése és felzárkózása a pártszövetségen belül az elemzők szerint a Simon-ügynek lehet köszönhető, amely leginkább az MSZP-t sújtotta.

Hasonló erősödést láttak az Együtt-PM szövetség másik tagjánál: a PM az előző hónaphoz képest szintén megsokszorozta támogatói körét. Az elemzők szerint a Pakssal kapcsolatos kommunikációjának lehetett ebben szerepe. Az LMP hasonlóképpen jobban tudott mozgósítani a hónapban, főleg a hónap második felében, szintén nagyrészt a Paks-ügynek köszönhetően.

A kicsik is jönnek fel

A Fidesz online is ráült a Simon-ügyre, sikerült ezzel is növelnie az online támogatóinak számát. A kormányváltás pártjai a 8 pontos választási program meghirdetésével tudtak mozgósítani.

A Jobbik és a Fidesz hálózata továbbra is jóval centralizáltabb, mint a baloldalé vagy az LMP-é: a jobboldali pártok esetében a pártvezető és a párt hivatalos oldala áll kizárólagosan az online hálózat központjában.

A vezető ellenzéki politikusok közül Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc között kiegyenlítettek az erőviszonyok, körülbelül ugyanannyi online támogatójuk volt a vizsgált időszakban, de Fodor Gábor is jelentősen megnövelte szimpatizánsainak számát.

Az LMP és a Kormányváltók közös tábora eléggé megnőtt az elmúlt időszakban, azaz sok olyan felhasználó van, aki a két párt között ingadozik. A kormányváltókra az LMP veszélyt jelenthet az online tér alapján a még bizonytalan szavazóknál.

A Facebookon a kis pártok közül a 4K! és a Munkáspárt a legerősebb, de Schmuck Andor Szociáldemokrata Pártja is elég aktív.

Rovatok