Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas sorok az átjelentkezések miatt

2014. április 6., vasárnap 11:52

Több budapesti szavazókörből is arról értesültünk, hogy órás sorok alakultak ki. Az átjelentkezők külön sorban állnak, ezért van, ahol az átjelentkezők tömött sora mellett üres asztalnál üldögélnek a biztosok. Szegedről és Debrecenből is tömött sorokról írtak az olvasók. Zuglóban diszkrimináció miatt elégedetlenkednek a sorban állók, mert névsor szerint osztották be őket, így A-tól J-ig egy perc alatt le lehet szavazni, a többiek meg órákat várnak. Ugyanez a helyzet a második kerületben is.

Kollégáink és olvasóink beszámolója alapján több választókörben is hatalmas sorok vannak az átjelentkezések miatt. Az egyik kollégánk, aki Mezőtúr helyett a VI. kerületi 26-os szavazókörben szavazott átjelentkezéssel, arról számolt be, hogy már reggel hat körül jókora sor volt, bár nagyjából 5-10 perc alatt azért sorra lehetett kerülni. 

Kígyózó sorokat látott?

Esetleg még várakozott is bennük? Ha hasonlóan hosszú sorok vannak a választókörében, írjon a tema@index.inda.hu-ra. 

A 2010-ben is a legtöbb átjelentkezőt fogadó és kényszerből késő estig nyitva tartó Bocskai úti szavazókör (XI. kerület) előtt olvasónk szerint egy óra körül hetven perces sor áll. Munkatársunk szerint nem sokkal dél előtt 75-en várakoztak a Kertész utca és a Wesselényi utca sarkán lévő szavazókörnél. Az átjelentkezéses szavazókra készülve külön adminisztrálják a kerületben lakókat, oda nem vár éppen senki. Az átjelentkezőként érkezőknek viszont nagyjából félórás sorban állásra kell felkészülniük.

Több száz emberes sor Újbudán

Itt is külön szavazhatnak az átjelentkezők és a szavazókörnél lakók. A választási bizottság az átjelentkező szavazók türelmét kéri, mivel ebben a szavazókörben 2150 átjelentkező választót várnak összesen a nap folyamán. A sor elején állók 40 percet vártak, de egyelőre gyorsabban gyarapodik a sor, mint ahogy le tudnak szavazni a sorban állók, így most már bő egyórás várakozásra is számítani kell.

Kígyózik a vokskígyó

Olvasónk arról írt, hogy a XX. kerületben, a Lajtha László 7. alatti Hajós Alfréd Általános Iskolában kb. másfél órát álltak sorban átjelentkezőként, dél körülre még hosszabb is lett a sor. Egy másik olvasónk azt írta fél 12 körül, hogy a VIII. kerületben, a Ludovika tér 1. alatt nagyjából háromnegyed órát állnak sorban, és még fél órára számítanak. 

A zuglói Pétervár utcában olvasónk szerint a sarokig áll a sor, bent pedig még közel 500-an állnak tömött sorokban. A kőbányai 35. szavazókörben is órás sorra lehet számítani, olvasónk szerint viszont az öregeket, kismamákat, mozgáskorlátozottakat előreengedik. 

A XIV. kerületben egy átjelentkező olvasónk kb. másfél órát állt sorba, de amikor kijött, már többen álltak kint, olyan 2-2,5 órásnak látszott a sor. Csepelen, a XXI. kerületben a II. Rákóczi Ferenc úton lévő 38. szavazókörben az átjelentkezők miatt nagyjából 50-100 méteres sor van. A XVIII. kerületi Kossuth téri Gimnáziumban is másfél órás sorban állás vár az átjelentkezőkre.

A helyszínen lévő munkatársunk szerint kilencvenméteres sor áll az újlipótvárosi Üteg utcában. Munkatársunk szerint a hangulat nyugodt, az épületben is kacskaringózó egyórás sor ellenére a várakozók nyugodtan kivárják, hogy sorra kerüljenek.

Azt hallottam, hogy négy éve is sokat kellett itt várni

– mondta egy átjelentkező szavazó. A 65-ös szavazókör ugyanis az a hely a XIII. kerületben, ahol az átjelentkezőket is fogadják. Azok közül, akikkel beszéltünk, mind átjelentkezők voltak.

Négy éve is ugyanarra szavaztam, akire most fogok, így nincsen nehéz dolgom. Az, hogy nincsen kampánycsend, furcsa, de nem befolyásolt a döntésben.

– mondta egy másik átjelentkező, aki nem hisz abban, hogy bármelyik párt szervezetten kérné meg támogatóit, hogy átjelentkezzenek egy billegő körzetbe.

Név szerinti beosztás van, az N betűsök várnak

Olvasónk fél egy körül Zuglóban, a Petneházi utcában várt arra, hogy sorra kerüljön. Fél 12-kor érkezett az épület elé, ahol az átjelentkezőket már egy külön sorba állították az épület előtt, ami kb. 50 méter hosszú volt. Majd 40 perc után jutott be az épületbe, ahol a bejáratnál mozdulatlanul áll 20 perce, és még kétszer ekkora sor vár rá. Azt írta, az elégedetlenség a tömegben egyre nő, látszik, hogy a helyi szervezők alábecsülték a helyzetet.

Ezt egy másik Zuglóban szavazó olvasónk is megerősítette, aki szerint a gond az, hogy a nevük kezdőbetűje alapján osztották be az embereket. Emiatt épp hajkurászták az A-tól J-ig kezdődő vezetéknevűeket, miközben a többiek már diszkrimináció miatt kiabáltak és kérték a választási iroda vezetőjét. Az N betűsök tehát várhattak, míg a J betűsök pár perc alatt végeztek, mert belőlük nincs olyan sok. Ugyanebből a szavazókörből egy olvasónk azt írta:

Valaki a vonatot fogja lekésni, valakinek a munka és a demokrácia között kell választania, de nem engedik előre.

Egy olvasónk beszámolója alapján a II. kerületben is ugyanez volt a helyzet: a Rákóczi gimiben több mint egy órája álltak sorba, a névsor második fele L-től Z-ig előremehetett, ők kb. öt perc alatt végeztek. A-tól K-ig viszont ötpercenként egy ember volt a sor sebessége. 

Elrontott átjelentkezések

Egy debreceni olvasónk, aki Budapesten tanul és dolgozik, arról írt, hogy a III. kerületi választókörben másfél óra sorbanállás után derült ki, hogy nem találják a nevét a listájukban. Olvasónktól azt kérték, menjen át a Fő téren található választási irodába. Ott olvasónk szerint viszont minősíthetetlen stílusban osztotta ki egy nő, amiért szerinte nem jelentkezett át. Visszaigazoló e-mailt ugyan nem kapott, de azt gondolta, hogy az átjelentkezési kérelme elküldése után betöltött oldal azt jelenti, hogy minden oké.

Kollégánk, Freevo is az óbudai szavazókörében szembesült azzal, hogy nincs a névjegyzékben. Bár május végén levelet is kapott arról, hogy szavazhat Óbudán, a szavazókörben nem voltak túl segítőkészek: "nézze, nagyon szívesen utánajárnék, de nem hiszem, hogy ez az én dolgom". Négy körül levelet írt az ajkai jegyzőnek, hogy a bíróságon kapjon valamit, amivel szavazhat. 

Az NVI még több ábécés bontásra szólít fel

Az Index kérdésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elmondta, azt javasolják azoknak a választási irodáknak, ahol átjelentkezők szavaznak, hogy az átjelentkezéssel szavazók adatait tartalmazó névjegyzéket bontsák több részre, vezessenek külön jegyzőkönyveket, a szavazóhelyiségen belül külön asztaloknál fogadják a választópolgárokat, és biztosítsanak több szavazófülkét a többi szavazókörnél. Az NVI azt kéri, aki hasonló eseteket tapasztal, írjon a visz@nvi.hu-ra, vagy telefonáljon (7953310), hogy minél hamarabb tudjanak intézkedni.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy ők a VI. és VII. és XVIII. kerületben, valamint a XI. kerületi Bocskai úton, a XXII. kerületi Lajta utcában és a X. kerületi 35-ös szavazókörben tudnak nagy sorokról. Pálffy megkereste a Fővárosi Választási Iroda (FVI) vezetőjét és kérte, hogy ahol szükséges, bontsák tovább a névjegyzékeket, hogy este 7 óráig mindenhol be tudják fejezni a szavazást.

Arról is beszélt, hogy a legtöbb választópolgár a XI. kerületbe jelentkezett át, így az átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörben - minden választókerületben egyet jelöltek ki erre - összesen 5700-an szerepelnek a névjegyzékben.

Az FVI egy nemrég kiadott iránymutatása szerint az este 7 órakor sorban álló választók még szavazhatnak, a később érkezők azonban nem állhatnak be a sorba. Ezt a gyakorlatban úgy oldják meg a választási szervek munkatársai, hogy egy munkatársuk este 7 órakor beáll a sor végére, lezárva ezzel a további sorbaállási lehetőséget.

Rovatok