Index Vakbarát Hírportál

Éhenhalt 27 juha, 4 év próbaidővel megúszta

2014. április 7., hétfő 17:04 | tíz éve frissítve

Két év, 4 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt az 59 éves hajdúszoboszlói férfit, akinek udvarán múlt héten 26 juh és 1 tehén tetemét találták meg a rendőrök - írja a Haon.hu.

Mint azt mi is megírtuk, a rendőröket egy helyi lakos értesítette, mivel az egyik ingatlan udvarán több elpusztult állatot látott, és szörnyű bűz áradt a kert felől. A kiérkező rendőrök már csak csontokat és szőrmaradványokat találtak, 26 merinó juh és 1 magyar tarka tehén veszett oda. Gazdájuk gondatlanságát csak a kutyák élték túl, azok vélhetően az elhullott állatokból táplálkoztak.

Az ingatlan tulajdonosát, az 59 éves G. Lászlót elfogták és a rendőrkapitányságra előállítottak. A férfi szerint január óta azért nem adott az állatainak sem enni, sem inni, mert megunta a mindennapos gondozásukat és elege lett az állattartásból.

A Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé az állatkínzással vádolt férfit, mivel beismerte tettét, és a bizonyítékok is egyértelműen alátámasztották a bűncselekményt. A vádlott nem tudott tettére magyarázattal szolgálni.

Sal Ildikó bíró a felfüggesztett börtönbüntetés mellett G. Lászlót 2 évre eltiltotta a mezőgazdasági állattartástól is, mivel úgy találta, hogy a vádlottnak minden lehetősége meglett volna arra, hogy megfelelően ellássa az állatállományt.

A Haon.hu szerint a férfi magánéleti problémái miatt január közepe óta a kocsmákat járta. Bár többször hallotta juhai keserves bégetését, majd azt is, hogy végül mind elcsendesedtek, ennek még az ólakból sem engedte ki az állatokat. Pedig az udvaron kukoricaszárból álló kévék és lucernából készített bálák voltak felhalmozva, a táplálék mellett pedig az udvaron összegyűlő természetes csapadékvízből akár ivóvízhez is juthattak volna az állatok maguktól is.

Az állatorvos szerint körülbelül egy héten át szenvedhettek a jószágok.  Az ítélet nem jogerős, bár a vádlott és védője tudomásul vette a döntést, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért.

Rovatok