Index Vakbarát Hírportál

NVI: Problémamentes volt a szavazás

2014. április 7., hétfő 14:50

2010-ben éjfélig álltak a sorok, idén 9-re majdnem mindenhol befejeződött a szavazás – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke sajtótájékoztatóján. Pálffy szerint ez is annak volt köszönhető, hogy az utolsó pillanatokban emelkedett meg a szavazók száma.

Pálffy hozzátette: a választási rendszer informatikai része hibátlanul működött, de a koordinációban egy-két dolgot át kell gondolni, például nagyobb helyiségekben kellene szavazni. A beérkezett kifogásokról azt mondta: ezek elsősorban az NVB hatáskörébe tartoznak.

Az NVI elnöke kifejezte köszönetét a vasárnapi országgyűlési választás lebonyolításában részt vevőknek. Emlékeztetett rá: a közigazgatási átszervezések miatt új emberek voltak az önkormányzatoknál, emiatt és az új választási eljárási törvény miatt "volt egy kis fennakadás", de úgy látja, végül mindenki maradéktalanul teljesítette a feladatait.

Pálffy szerint viszonylag kevés kifogás érkezett, a külképviseleteken szinte problémamentesen lezajlott a szavazás. Szerinte akik nem tudtak szavazni, vagy nem volt érvényes magyar igazolványuk, vagy nem szerepeltek a névjegyzékben, de nem adminisztrációs hiba miatt, hanem például mert rossz kérvényt nyújtottak be.

Rovatok