Index Vakbarát Hírportál

Elbontották a kordont a megszállási emlékműnél

2014. április 8., kedd 19:24 | aznap frissítve

A német megszállási emlékmű ellen tüntettek a Szabadság téren kedd este. Helyszíni tudósítónk szerint a résztvevők spontán, kézzel bontották el az építkezés kordonjait, az utcára döntötték őket. A tömeg pedig bement arra a területre, ahol a túlélők nemrég emlékeket helyeztek el. A szervezők azt mondták, állandó őrszolgálatot állítanak, mindig lesz ott valaki közülük, aki vigyáz arra, hogy ne állítsák vissza a kordonokat. "Saját testünkkel fogjuk megakadályozni, hogy megépülhessen" - mondták.

Elbontották a megszállási emlékmű kordonját

A helyszínre a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja, Kerék-Bárczy Szabolcs jelentett be sajtótájékoztatót és villámcsődületet kedd délutánra, mivel ahogy arról beszámoltunk, kedd délután 10-15 munkás jelent meg a Szabadság téri helyszínen, kordonokat raktak ki, és megkezdték a német megszállási emlékmű előkészületeit.

A rendőrség azért nem avatkozott közbe a kordonbontásnál, mert a szervezőknek az elején azt mondták, hogy ha nem tesznek kárt a kordonokban és nem tulajdonítják el őket, akkor nem fognak tenni semmit. Mivel csak feldöntötték őket, kárt nem tettek bennük, és el se lopták - magyarázták el a helyszínen a szervezők. A kordonokat az úttestről később beljebb helyezték az építési területre. Holnap délután öt órára pedig újabb tüntetést hirdettek meg ugyanitt.

A tüntetésen körülbelül 300 ember vesz részt. Jelen van Kulka János, Tamás Gáspár Miklós és Dobrev Klára, felszólalt Karácsony Gergely, Magyar Fruzsina és Mécs Imre is. A DK és az Együtt PM is képviselteti magát, többen sárga Dávid-csillagot viseltek. A felszólalók idézték a pár héttel ezelőtti Orbán-levelet, amiben azt mondta, hogy a választás előtti időszak nem alkalmas nyugodt párbeszédre az emlékműről, ezért ezt későbbre (Húsvét utánra) halasztják. A párbeszéd helyett viszont egyből a választások után elkezdődött az emlékmű építése. 

Rovatok