Index Vakbarát Hírportál

Hitler kutyája meghágja az ártatlan magyar pulit

2014. április 8., kedd 17:50

A Fidesz mégis megépíti a német megszállás széles körben kritizált emlékművét. Párkányi Raab Péter szobra vélhetően lehengerlően egyszerű szimbolikája miatt nyerte el a párt tetszését. A feladata az volt, hogy tervezzen olyan szobrot, ami bemutatja:

1944-ben elvesztettük függetlenségünket, és ami onnantól történt, az mind a nácik hibája, mi nem tehetünk semmiről.

A szobrász ennek megfelelően tervezte meg a szimbólumokat:

Egyszerű=szép

Az üzenet világos, de ha tényleg az 1.0-ás szimbolika a cél, miért van szükség olyan elvont dolgokra, mint „Gábriel”, és „sas”, pláne „országalma”? – ötlött fel egy makettkészítésben jártas tumblresben. Prolidepp előállt a maga emlékműtervével, amely minden elemében illeszkedik a kormányzati célhoz, így jó eséllyel lökheti ki a jelenlegi nyertest.

Az emlékmű főalakja Hitler, nála gonoszabb nincs ebben a történetben, a Párkányi féle sas csak nevetséges állatka mellette. A fő gonosz Nagy-Magyarországot tartja a kezében, hogy tudjuk, mi a tét. Ezzel cukkolja is a kompozíció két további alakját. A német juhászkutyát, amely meghágja a magyar pulit. Ezt nem is magyarázzuk, világos az üzenet.

Hogy a célközönségben semmilyen kétség ne maradjon a mondanivalóval kapcsolatban: a német juhászkutya rohamsisakot visel, a magyar puli pedig hófehér. (Kritikai megjegyzésünk: egy tábla jó lett volna a puli nyakába, azzal a felirattal: teljesen ártatlan vagyok.) A terv előnye a jelenlegivel szemben, hogy ráadásul színes, ami minden esetben szebb a kevésbé színes dolgoknál.

Prolidepp szobrával kisétáltunk a Szabadság térre, és elhelyeztük azt a Lázár János által megálmodott helyre. A makett pompásan mutatott, láthatóan kedélyes színfoltja lenne a térnek. A kedves náci látogatók a Hazatérés temploma felől közelíthetnék meg a szoborcsoportot, virágaikat pedig tetszőlegesen helyezhetik el Hitler, vagy a kutyák lábainál, attól függően, hogy a kormány éppen milyen hőfokig hevíti a közhangulatot.

Szobortervek a parlamenthez

A politikai helyzet alakulása persze akár arra is kényszerítheti a kormányt, hogy egy ilyen emlékművet még fontosabb helyen szerepeltessen, így végeztünk egy próbát a Parlamentnél is. Jó hír: Hitler, és a magyar pulit csúnyán elnyomó német juhászkutya kompozíciója remekül mutat a szépen felújított környezetben is.

Persze lehet, hogy erre a helyre jobban illene Prolidepp két másik terve. A makettversenyek elismert szereplője elkészítette Orbán Viktor szamaras szobrát. Próbánk alapján a tetszetős, gumicsizmás alak jól mutat a tér bármely pontján.

A művész harmadik tervét pártállástól független kedvelnék. Az Amerika kapitány mintájára készült Hungária kapitány egyszerre fogalmazza meg a dicső, horthysta múltat a rohamsisakkal, bajusszal, címerrel, árpádsávos övvel, miközben a kortárs kultúra fogyasztói a szuperhős jegyekkel azonosulhatnak.

Az alkotó elárulta, hogy a romok alól kilógó sárga kar a legyőzött Rezsidémoné.

Prolidepp makettjeit egyébként aprólékos munkával, kézzel készíti. Ez alól Hitler kivétel, amely egy maketthez készült mellékalakként, és a művész csak átalakította. Hungária kapitányt műgyantából építette, a fehér pulit pedig fonalakból rakta össze. Egy makett elkészítése két hónapig is tarthat.

Rovatok