Index Vakbarát Hírportál

Szanyi: Nem vagyok hülye, én is láttam a vasárnapi eredményeket

2014. április 8., kedd 15:17

Ezek az MSZP főbb kampánypontjai az európai parlamenti választáson. A párt EP-listáját vezető Szanyi Tibor a Jókai utcai MSZP-székházban tartott sajtótájékoztatót.

Nem vagyok hülye, én is láttam a vasárnapi eredményeket

− mondta az MSZP-s politikus, amikor a pártja választási esélyeiről kérdezték. Szanyi körülbelül nyolc mandátumra tippelt. Elmondta, hogy bizakodók, mert minden előrejelzés szerint végre meg fog szűnni a konzervatív többség az Európai Parlamentben.

Miért akarjuk leváltani a konzervatív többséget? Mert a válságkezelésben a konzervatív politikák félrevitték Európát: megszorítás, megszorítás, megszorítás. Ugyanaz, mint amit a Fidesz csinált. Ez nem folytatható.

Szanyi elmondta, a lista nem változott: ő az első, mögötte Újhelyi István, Gúr Roland, Veres János, Gurmai Zita. Hozzátette, Brüsszel határozottan az ő döntése volt: „Én ambicionáltam, én pályáztam. Nem volt senkinek fenntartása ezzel. Én boldog vagyok, hogy ez így sikerült. Az EP-ben is szükség van markáns politizálásra. Én erre képes vagyok."

A kérdésre, hogy az MSZP-ben felmerült-e Mesterházy lemondása, lemondatása, esetleg neki, Szanyi Tibornak vannak-e pártvezetői ambíciói, az MSZP-s politikus azt mondta: a kérdés irreleváns, most kampány van, a pártban pedig nincs szó semmilyen átrendeződésről.

Szanyi szerint, mivel az EP-választáson jóval alacsonyabb a részvétel, így csak a markáns politikát felmutató pártoknak van esélyük. A Jobbikot viszont nem érti, miért ambicionálják ennyire az EP-képviselőséget, mikor egy magyarországi választást is nehéz lenne megnyerni, ha az ember egy magyar zászló elégetésével kampányolna. Bár hozzátette, abból a szempontból mindenképp megéri a Jobbiknak az EU, hogy a párt fele

piócaként szívja az európai intézmények vérét,

fizetését valamilyen módon az EU-tól kapja.

A kérdésre pedig, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy Gyurcsány ismét átvegye az MSZP vezetését, azt felelte: „Ha a nagyanyámnak villanyszedője lenne, akkor ő lenne a villamos. Fikciókkal nem foglalkozom."

Szanyi szerint azután, hogy országgyűlési választásokon közel 26 százalékot szerzett a Kormányváltás, az európai parlamenti választásokon 30 százalék fölötti eredményt érhet el az MSZP.

Itt most semmilyen partneri viszonylat nem akadályozza a programunkat, megalkuvás nélküli baloldali program lesz.

Rovatok