Index Vakbarát Hírportál

250 ezer forintos pénzbírsággal megúszta Bálint gazda gázolója

2014. április 15., kedd 09:41

Az elsőfokú ítélet szerint 250 ezer forintos pénzbírságot kapott T. Tibor azért, mert 2011 februárjában elgázolt két embert, köztük Bálint Györgyöt, azaz Bálint gazdát. A Blikk szerint a férfi jogosítványát nem vonták be, és a pénzbírságot akár részletekben is befizetheti. Az ítélet ellen az ügyészség és a vádlott is fellebbezett.

A bíróság szerint nem az akkor 91 éves Bálint György és F. Istvánné volt a hibás, hanem az autót vezető sofőr, aki túl gyorsan hajtott, pedig ha 33-36 km/órás sebességgel közelíti meg a gyalogátkelőhelyet, akkor nem gázolta volna el a busz takarásából előlépő két embert. A bíróság ugyanakkor enyhítő körülménynek ítélte, hogy a vádlott 1979 óta balesetmentesen vezetett, és büntetlen előéletű.

Bálint Györgyöt nagyon megviselték az események, ezért helyette felesége ment el az ítélethirdetésre. Récsey Antónia szerint

nem mérhető pénzben és semmilyen ítéletben az, amikor Gyurka kezét fogtam, amikor napokon keresztül kómában feküdt, nem tudhatják, mit éreztünk, amikor szóba került, hogy le kell vágni a lábát.

Bálint György nem kíván polgári perben kártérítést kérni, mint mondta, csak szeretné elfelejteni a történteket, de ez nehezen megy, mivel a baleset óta dobhártyája sérülése miatt rosszabbul hall és a mozgása sem a régi.

Először beszélt róla, hogy holokauszttúlélő

A 94 éves Bálint György életében először hétfőn délután Joshi Bharat Másképpen című műsorában beszélt arról, hogy holokauszttúlélő. Mint mondta: „Még mindig szégyellem magam, hogy egy erős, bizonyos testi és szellemi képességekkel rendelkező emberrel azt lehet tenni, amit a hatalom tett akkor. Én nem tudtam semmit tenni ellene. Nem volt elég kezdeményezőerő bennem. És ez végigkísért a rendkívül nehéz háborús években. Ez volt az oka annak is, hogy amikor végül is felsőbb hatalmaknak az akaratából és segítségével hazakerültem, akkor nem beszéltem soha erről a dologról.”

Bálint György egyetemista volt, amikor szembesült azzal, hogy származása miatt üldözötté vált. Munkaszolgálatos volt Erdélyben, Ukrajnában, Lengyelországban, végül koncentrációs táborba került; 42 kiló volt, amikor felszabadították a tábort. A műsort itt lehet megnézni.

Rovatok