Index Vakbarát Hírportál

Perre megy az LMP Paksért

2014. április 16., szerda 10:56

Az LMP pert indít az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. ellen, hogy megkaphassa az atomerőmű bővítésének ütemterveit – írta az MTI, az LMP társelnökének szerdai, budapesti sajtótájékoztatója nyomán.

Szél Bernadett elmondta, hogy amikor március elején találkozott a nemzeti fejlesztési miniszterrel, Németh Lászlóné arról beszélt, hogy a projektcég Moszkvában aláírta a bővítés ütemterveit, de ezt másnap a kormány cáfolta. A politikus elmondta, hogy ezután közérdekű adatkéréssel fordult az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.-hez. A cég viszont megtagadta a dokumentumok kiadását, mert állításuk szerint azok a döntés előkészítését szolgálják.

Az LMP társelnöke ebből azt a következtetést vonta le, hogy az ütemterveknek létezniük kell és azokat már alá is írták. Érvelése szerint különben a cég azt válaszolta volna, hogy nincsenek ilyen dokumentumok.

Arra is kitért, korábban hozzájutott más előkészítő anyagokhoz, és ezek között szerepel egy 2012-ben készített tanulmány, amelyik kimondja, hogy ha az ország belefog a bővítésbe, akkor nőni fog az áramár. A tanulmány azt is igazolja, hogy az áremelkedés egyik összetevőjét közvetlenül a fogyasztók fogják fizetni – jelentette ki.

A kormány szerint azonban az áram ára valójában olcsóbb lesz az orosz hitelből, a Roszatom által építendő két új paksi blokk révén. Igaz, ehhez megfelelően kell számolni a költségeket:

„Az aláírt államközi hitelszerződés nem üzleti modellen alapul. A hitel terheit, kamatait nem terheljük rá a beruházásra, így az ott megtermelt energia olcsóbban kerülhet a piacra" – mondta korábban Németh Lászlóné. A nemzeti fejlesztési miniszter szerint ezt az EU nem fogja burkolt állami támogatásnak minősíteni.

Rovatok