Index Vakbarát Hírportál

Ezért nem lesz roma fideszes az EP-ben

2014. április 17., csütörtök 12:12

Nem csitulnak az indulatok az orvostársadalomban – írja a Magyar Narancs, mely szerint megerősödött pozíciójában az országos felügyelőbizottsággal folytatott belső vita után a Magyar Orvosi Kamara. A lap szerint több ezer végrehajtási eljárás folyt vagy folyik tagok ellen, miközben sok orvos távolinak érzi a kamara vezetőségét, amelynek hitelességét a legjobban a kifizetések kapcsán kitört kampány tépázta meg. Korábban mi is írtunk a felügyelőbizottság megállapításairól az elnökség jutalmairól, benzinkeretéről és a tagok havára végzett szolgáltatások csökkenéséről. Éger a megállapításokat koncepciózus lejárató kampánynak nevezte. (Egy másik cikkünkben egy konkrét példán, az eutanázián keresztül mutattunk be, hogy mennyire eltérhet az orvosi kamara által hangoztatott hivatalos álláspont az orvosok véleményétől.)

Fénymásolószobába költözött a gyerekbarát igazságszolgáltatás

A gyermekbarát igazságszolgáltatás még ma is leginkább csak papíron létezik – írja a HVG. Az Országos Bírósági Hivatal terve, hogy az év végéig minden hét főnél nagyobb bíróságon legyen a kiskorúak speciális igényeire szabott meghallgatószoba, de a nemes célnak ellentmond, hogy volt, ahol a fénymásolószobát jelölték ki a célra. „Nálunk a gyerekbarát igazságszolgáltatás csak a gyerek áldozatokra és tanúkra figyel, miközben az elkövetők is gyerekek” – mondta Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi igazgatója.

Az e heti Figyelő Köszpénz című cikkéből kiderül, hogy az elmúlt három évben a társasági adóbevételekből (tao) a focira fordított pénz több mint egytizede került Felcsútra: az MLSZ adatai szerint 6,8 milliárd forint. Minden egyes felcsútira 3,77 millió fociforint jut, míg Budapesten ez az összeg 1,73 millió lakossal számolva fejenként 630, az agglomerációban élőket is beleszámítva pedig már csak 433 Ft. Részletek cikkünkben.

„A magyar vállalatok körében nincs sok jele annak, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) kémkedési akcióitól megrettenve tömegesen váltanák fel európaiakkal az észak-amerikai szervereket. Igaz, a hazai vállalatok döntő többsége még nem is lépett be a számítógépes felhőbe” – mondta a HVG-nek Antal Lajos, a magyar Deloitte adatvédelmi üzletágának vezetője. Ezzel együtt érzékelhetően nő az érdeklődés az európai felhőszolgáltatók iránt itthon is. A folyamatot az is lassíthatja, hogy az USA-ban is vannak a Safe Harbor (Biztonságos kikötő) megállapodás értelmében olyan szerverek, amelyekhez nem férhet hozzá sem az NSA, sem pedig a többi amerikai titkosszolgálat.

Mangalicától a drótszamárig

A Heti Válasz a Vidékfejlesztési Minisztérium egész oldalas mangalicareklámjával jelent meg, de a lap minőségén sokat ront, hogy egy címben le merték írni a drótszamár kifejezést. A címlapon Bajnai, Mesterházy és Gyurcsány feszít roncsderbis autósruhában, levett sisakkal, kormosan. „A túlélésért küzdenek az EP-kampányban a baloldal vezetői” cím lényege, hogy ez lesz az előválasztás, ahol külön-külön mérik meg magukat.

Borókai Gábor a német megszállási emlékmű ellen tiltakozókat osztja, akik szerinte hisztérikusak, és olyasmi ellen folytatnak küzdelmet, ami nemcsak nincs, de nem is készül lenni. A szoborállítással a kormányzat csak azt üzeni, hogy 1944. március 19-én elveszett Magyarország szuverenitása, de ettől az emberellenes bűncselekményekben részt vevők nem kaphatnak felmentést soha. Ugyan Budapesten csak csak szovjet hősi emlékmű van, egy szovjet megszállási emlékmű a Rákosi és a Kádár korszak terrorgépezetét működtetők bűneit sem jelentéktelenítené el, írja.

Úgy látszik, mostanra készült el a Fideszben központilag legyártott panelérv az ügyben, mert ugyanez a gondolat a Szájer Józseffel készített interjúban is visszaköszön. Szájer elmagyarázza, hogy most miért nem lesz cigány képviselőjük az EP-ben (elégedettek voltak Járóka Líviával, de még sokszínűbb feladat várja – hogy mi, arra nem kérdezett vissza a lap). Szájer azzal támadja Andor László szocialista biztost, hogy nem a nemzeti érdekeket képviselte pálinkaügyben, holott ezt egyébként elvileg tilos a biztosoknak. Valahogy ki tud bújni az alól is, hogy ha a magyar kormány az otthon termeszthető gyümölcsökből főzhető párlatok mellett száll síkra, miért nem érvel logikusan a marihuánatermesztés legalizálásért is.

Rovatok