Index Vakbarát Hírportál

Csányi cégéből Bajnai székébe?

2014. április 18., péntek 05:58 | aznap frissítve

Nő vagy férfi? Oktatáspolitikus vagy közgazdász? Piaci vagy civil háttér? Csányi volt beosztottja vagy Orbán volt képviselőtársa? Szelényi Zsuzsa vagy Pápa Levente lesz Bajnai pártjából országgyűlési képviselő? Ön kit tartana jobbnak?

Még mindig nem tudni, ki kapja a frakció nélküli Együtt-PM-ben Bajnai Gordon képviselői székét. A posztra a politikában friss arcnak számító Pápa Levente és a rendszerváltó Fidesz-frakcióból ismerős Szelényi Zsuzsa a két esélyes. Bemutatjuk, kik is ők.

Csányi cégéből Bajnai székébe?

Ahogy azt maga is elismerte, Pápa Levente új fiú a politikában, de szakmai pedigréje igen tekintélyes, hiszen tavaly még az OTP devizastratégája volt (politikusként többször az MNB-ügyeiben exponálta magát, támadta a jegybankot Matolcsy György kabinetfőnőkének könyve, illetve a CSR-program miatt is). A makroökonómiával foglalkozó közgazdász februárban igazolt át az Együtt-PM-be, ami nemcsak azért okozott meglepetést, mert akkor már Bajnaiék másod- vagy harmadhegedűsként játszottak a baloldali négyesben, hanem azért is, mert Magyarországon igen ritka, hogy egy párt komoly piaci szereplőtől igazol gazdasági szakértőt.

Pápa Levente eredetileg fizikusnak tanult, onnan váltott a közgazdaságtanra, és a Corvinus Egyetemen szerzett pénzügyi szakirányos diplomát 2004-ben. 2008 őszéig az Argenta Zrt.-nél volt elemző és portfóliókezelő, utána pedig saját tanácsadó céget alapított. 2010 őszén innen csábította el magához az OTP elemzőrészlege, ahol stratégaként régiós szintű befektetésekkel foglalkozott.

Amikor 2014 elején úgy döntött, hogy átnyergel a politikára, felmondott az OTP-nél. Pápának politikai pályafutását már nem a párthierarchia legalján kellett kezdenie, egyből hatodik lett a pártszövetség országos listáján, ami azonban az Összefogás/Kormányváltásnál csak a 49. helyre volt elég, és ez már februárban sem tűnt befutónak. Információink szerint nemcsak az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját ellenzi, hanem a szocialisták elképzeléseit sem tartja sokra.

A képviselőséget azonban Bajnai, majd Szigetvári is lemondta, így Pápa az Együtt-PM belső helyosztási megállapodása miatt hirtelen mandátumközeli pozícióban találta magát.

Orbán mellől Orbán ellen

Szelényi Zsuzsának már sokkal kacskaringósabb volt az útja az Együtt-PM-be, hiszen a veszprémi születésű politikus 1990-ben még a Fidesz színeiben indult a választáson. Csatlakozására így emlékszik vissza:

Elmentem az első nagyobb fideszes rendezvényre, és rögtön tudtam, hogy ezt akarom csinálni. Ilyen értelemben nem volt semmiféle fickó, természetesen volt ott mindenféle helyes fiú, de ez más kérdés volt.

Szelényi a Veszprém megyei listáról 1990 áprilisában mandátumot is szerzett, így azután a „rendszerzáró” házibulin már együtt nótázhatott Vincze Lillával, Ákossal és Pataky Attissal (2:50-nél tessék figyelni!):

Fidesz Classic Buli

Az első parlamenti ciklusa végén azonban Fidesz jobbközép irányváltása miatt – több politikustársával együtt – ő is vette a kalapját, de állítja: ma is „normális köszönőviszonyban″ van Orbánékkal. Szelényi 1994-től már a Fodor Gábor által vezetett Oktatási Minisztériumban dolgozott miniszteri biztosként. A kultuszminiszterként is gyorsan megbukott Fodorral ellentétben ő nem lépett át az SZDSZ-be, 1996-tól több mint másfél évtizedre visszavonult a politikától.

A tágabban vett közélettől azonban nem került messzire, sok civil szervezetben dolgozott, volt a a Budapesti Európai Ifjúsági Központ igazgatóhelyettese, majd a Roma Oktatási Alap igazgatója, és nevéhez fűződik a fiatalok politikai képzéséért síkra szálló Aktív Állampolgárságért Alapítvány.

Szelényi az Együtt-2014 alapító tagjaként tért vissza a pártpolitikába, méghozzá elsősorban oktatáspolitikai vonalon. Pápával ellentétben ő egyéniben is indult, a hagyományosan jobboldali II. kerületben kevesebb mint 8 százalékkal maradt csak le Varga Mihálytól. Az EP-listán a harmadik helyet kapta, ami egy 8-10 százalék körüli eredmény esetén már bejutást jelenthet számára – a lista élén álló Bajnai ugye erről a mandátumról is le fog mondani. 

Ebben az esetben az a faramuci helyzet is előállhat, hogy Bajnai parlamenti képviselői helye kétszer is gazdát cserél egy hónapon belül.

És ön kit látna szívesebben a parlamentben?

  • 983
    Pápa Leventét
  • 978
    Szelényi Zsuzsannát

Rovatok