Index Vakbarát Hírportál

Welsz sokaknak segíthetett megúszni a vagyonosodási vizsgálatot

2014. április 19., szombat 15:20

Welsz Tamás nemcsak hamis útiokmányokkal kereskedett, hanem egy hozzá kapcsolódó, volt hatósági emberekből álló csoporttal együtt milliárdokat kerestek azon, hogy bajba jutott vállalkozóknak segítettek megúszni a vagyonosodási vizsgálatot, vagy eltűntetni a nyereséget az adóalapjukból –  írja  a Népszabadság.

A lap szerint az ügyfelek az eltitkolt pénzük 30-40 százalékát fizették a Welsz-féle csoportnak, amiért ők cserébe tisztára mosták a többit. A hálózat úgy működött, mint egy piramisjáték: aki új ügyfelet hozott, annak kevesebbet kellett fizetnie.

A pénzek eltűntetésére több módszer létezett: voltak, akik afrikai szegényeknek nyújtott fiktív adományokon keresztül szabadultak meg eltitkolt pénzeiktől, míg mások, jellemzően a „nagyobb halak” arról kaptak hamis igazolásokat, hogy mekkora osztalék illeti meg őket szintén fiktív afrikai befektetéseik után.

A Népszabadság úgy tudja, Welsz ezekkel az ügyletekkel kapcsolatos dokumentumokat is átadott a rendőrségnek halála előtt, ezért ezután „élete egy percig sem lett volna biztonságban”. A lap szerint Welsz korábban időről időre más helyen raktároztatta ezeket az iratokat, sőt, egyes ügyfelei iratait mindig a kocsijában tartotta.

Welsz a Sólyom Airways megmentőjeként tűnt fel, az Interpol panamai csalásai miatt körözte. A közelmúltban a Simon-ügy miatt került a hatóságok látókörébe: ő volt az egyik legfontosabb tanú a volt MSZP-s elnökhelyettes ügyében, aki külföldi bankszámlákon tartott több százmillió forintnyi pénzt. A számlákat hamis útlevelekkel nyitotta, ezek közül kapta az egyiket Welsz Tamástól.  Az üzletember egy rendőrautóban lett rosszul és halt meg március 20-án, halálának körülményei máig tisztázatlanok

Rovatok