Index Vakbarát Hírportál

AB: Orbán és Gyurcsány nem majom

2014. április 22., kedd 17:47

A választási iroda és a Kúria után az Alkotmánybíróság is elutasította a 4K! panaszát. A párt azért kért jogorvoslatot, mert a választási kampány során a XII. kerületi tévé nem adta le a helyi jelöltje, Bartha Attila politikai hirdetését. A videón egy egyenruhás, banánok között tátogó csimpánzfigura látható, aki alá Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc hangját keverték. Az üzenet egyértelmű: ha a néző unja a banánt, szavazzon az új párt jelöltjére.

Majomkodás

Bartháék a TASZ segítségével arra hivatkoztak, hogy a közszereplőknek több kritikát kell tűrniük, amibe adott esetben az is belefér, hogy majomnak ábrázolják őket. Az Ab-t azonban nem hatotta meg az érv: úgy ítélték, hogy „az állattal való azonosítás mindenkor dehumanizálja az érintett személyt, és ez az adott esetben alkalmas lehet az emberi méltóság megsértésére”, mert az emberi méltóságuknak a politikusok esetében is van egy "lényegi, érinthetetlen magja".

A TASZ közleményében megfogalmazott kommentár szerint a jogvédők úgy vélik, "a két miniszterelnök jogszerűen ábrázolható majomként, turulként vagy akár szamárként is", az alkotmánybírákat pedig az idézett, "bátortalan" határozatuk miatt leginkább a nyulakhoz hasonlítanák.

Rovatok