Index Vakbarát Hírportál

Hummeres gázolás: nem volt műszaki hiba

2014. április 22., kedd 13:08

Nem áll meg a hummeres osztrák férfi védekezése – legalábbis a közlekedési és az orvosszakértő is cáfolta a terepjáróval rendőrt gázoló férfi állításait. A férfi a vád szerint 2012. október 11-én Apátfalván szándékosan halára gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt.

A vádlott azt állította, részben a kormánymű hibája okozta a gázolást, amit ő még mindig balesetnek hív – írja az MTI. A férfi azt állítja, hogy a másik intézkedő rendőrjárőr a lehúzott ablakon lefújta gázspray-vel, ettől elvakulva véletlenül ütötte el az áldozatot.

Sem gázspray, sem műszaki hiba

A bíróság elrendelte a Hummer terepjáró helyreállítását, hogy a közlekedési-műszaki szakértő elvégezhesse a szükséges vizsgálatokat. Szőke Zoltán szakértő a gázolást megelőző teljes folyamatot igyekezett rekonstruálni, és megállapította, a terepjáró kormány- és futóműve megfelelően működött. A szakember megállapította, a rendőr elgázolásában műszaki hiba nem játszott szerepet.

Szabó Árpád igazságügyi orvos szakértő szerint nem valószínűsíthető, hogy a vádlottal szemben gázspray-t alkalmaztak, például azért sem, mert az állítása szerint a kontaktlencsét viselő férfinál a tünetek elsősegély nélkül nem szűntek volna meg hirtelen, az őt az esetet követően fél órával megvizsgáló háziorvos észlelte volna azokat.

A bírósági tárgyaláson bemutatták az eseményről a vádlott útitársai által készített videofelvételeket. Az első öt és fél perces, jó minőségű film részletesen ábrázolja az eset előzményeit, egyebek között azt is, amint a vádlott megpróbálja terepjárójával leszorítani az egyik motoros rendőrt. Maga a gázolás és az azt megelőző pillanatok azonban nem láthatók. Kegyeleti okok miatt a második felvételt zárt tárgyaláson játszotta le a bíróság.

A per június végén folytatódik.

Rovatok