Index Vakbarát Hírportál

Fizetős részleget nyitottak az Uzsokiban

2014. április 26., szombat 08:21 | aznap frissítve

"Gyorsítósávot" nyitott az Uzsoki kórház a fizető betegeknek, akik írásban lemondanak a közfinanszírozásról, és magánbetegként a szolgáltatást meg is tudják fizetni. ŐK így soron kívüli ellátást kapnak, írja a Népszabadság.

A cikk szerint a rendszer bevezetése óta eltelt hónapokban már több mint százmillió forintért vásároltak a kórházban privát szolgáltatást. A felszámolt díjnak valamivel több mint a felét a közreműködő orvosok, műtősök, ápolók, gyógytornászok és más szakdolgozók kapják, akiknek ezért azt is vállalniuk kell, hogy ezt a tevékenységet munkaidőn kívül, vállalkozóként végzik. Ami a pénzből marad, az az intézményé.

"Muszáj volt belevágniuk. A közfinanszírozási plafon miatt ugyanis ma Magyarországon egyetlen kórház sem képes annyi beteget ellátni, amennyit egyébként a méretei, a felszereltsége lehetővé tenne" - mondta Karátsonyi Annamária, az intézmény gazdasági igazgatója. Hozzátette, hogy a meglévő és kihasználatlan kapacitást, amit a minimumfeltételek miatt nem lehet szűkíteni, bűn lenne parlagon hagyni.

Az Uzsoki gazdasági igazgatója szerint a privát kezelést élesen el kell különítenie az intézménynek a kettős finanszírozás és az egyéb visszaélések kizárása érdekében a közszolgáltatásoktól. Ezért a magánbetegek először szerződést kötnek a szolgáltatásról, és aztán találkozhatnak az orvossal. Ha a beteg nem külföldi, hanem magyar biztosított, az adott ellátással kapcsolatban írásban le kell mondania a közfinanszírozásról.

Eddig a csípő- és térdprotézisműtétekre volt a legnagyobb kereslet. A csípőprotézis-beültetést 1,4 millióért, a térdprotézisét 1,7 millióért vállalják. A távozáskor a beteg számlát kap. Néhány hete lehetőséget teremtettek a fizetős röntgen- és ultrahangvizsgálatokra, ezekért 2000-6000 forintot kérnek. Általában egy beavatkozásért járó OEP-finanszírozás kétszeresét kérik a privát betegektől, és ehhez jön még az ellátóknak fizetendő érdekeltségi díj összege. 

Rovatok