Index Vakbarát Hírportál

Tornádó volt Mezőhegyesen

2014. április 29., kedd 17:44 | aznap frissítve

Az Időkép.hu egyik észlelője Mezőhegyesről küldött be fotót egy tornádóról.

Hazánk több pontján zivatarok tombolnak és az időjárás meteorológiai háttere még egy tornádó kialakulását is lehetővé tette a Békés megyei Mezőhegyesen. A tölcsér földet ért, a jelenséget Csanádpalotáról is lefotózták- írja az Időkép. 

Mezőhegyes és Csanádpalota légvonalban nagyjából 10-12 km-re van egymástól, utóbbi helyről látta a tornádót Szalayné Komlósi Gizella, ő is lefotózta a tornádót.

Azóta megérkezett a beszámoló is az első tornádó-fotó készítőjétől, Maruzs Gabriellától:

"Pitvarosról indultam Mezőhegyes felé biciklivel fotózni. Üllős viharfelhők voltak az égen, az eső szemerkélt, gondoltam szép tájképeket lehetne fotózni a határban. Mikor a tölcsért észrevettem még nem gondoltam, hogy a folytatását is láthatom... Őszintén szólva elég ijesztő volt, sokkal közelebbinek tűnt mint a képeken. Csodálom, hogy le tudtam fotózni úgy remegett a gép a kezemben. Ehhez hozzá tartozik, hogy 2010. júniusában hatalmas jégesővel kísért tornádó volt a környéken, aki ezt átélte nem felejti el... Kb. 2 perc után feloszlott" - osztotta meg élményeit velünk Maruzs Gabriella.

Ön látta a tornádót? Esetleg lefotózta? Írjon az ugyelet@mail.index.hu-ra!

Jégesők pusztítanak

Este hat óra előtt arról is beszámoltak, hogy ugyan Mezőpeterdet és Nyíregyházát 90 km választja el egymástól, de az időjárásukban mégis óriási a különbség volt: míg Mezőpeterden 12 fokot, addig a Nyírségben 24-25 fokot mértek.

Pécsett is esett jég, az utcákon hömpölygött a víz, Kozármislenyben ekkora jégeső volt:

Kiskunhalason borsónyi jégdarabog hullottak két percen keresztül felhőszakadás kíséretében. Demjénben is potyogott a jég.

Utakat zártak le

Az MTI azt írja, lezárták a Bonyhádot és Bátaszéket összekötő 5603-as utat, mert Bonyhádbörzsönynél sár zúdult az úttestre. Egy felhőszakadás nagy mennyiségű sarat hordott össze a bonyhádbörzsönyi lejtő alján, az utat a közlekedők biztonsága érekében zárták le, de este fél nyolckor feloldották az útzárat.

Baranya megyében az 5608-as út Pécsvárad és Erzsébet között iszapelöntés miatt szintén nehezen járható, a javasolt kerülőt Kékesden át van kijelölve.

Budapestet is elérheti a vihar

A Heves megyében haladó lévő cellák előtt, illetve azoktól északkeletre új felhőtömbök közelítenek Budapest nyugati határához - írja az Időkép. Nem kizárt, hogy este a fővárosban is felhőszakadás vagy villámparádé kíséretében tegyen látogatást a zivatarrendszer.

Ezen a villámtérképen követhetik nyomon, hol van az országban éppen vihar.

Szerdán

Szerdán a hosszabb-rövidebb napos időszakokat többfelé szakíthatják meg záporok, zivatarok. Helyenként élénk, zivatarok idején erős lehet a légmozgás. Hajnalban 6 és 13°C között alakul a hőmérséklet, napközben 21-25°C várható. Helyenként reggelre párássá válhat a levegő, foltokban köd is kialakulhat.

Rovatok