Index Vakbarát Hírportál

Bokroséknak háromszori átszámolás után sincs meg

2014. május 5., hétfő 14:32

Még az is kiderülhetett volna, hogy mégiscsak indulhatnak a május végi EP-választásokon Bokrosék: a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a kedvükért még egyszer átszámolta az uniós választásokhoz szükséges ajánlásaik egy részét, az általuk leginkább vitatott 4200-at. Bokros Lajos 2009 óta – egyedüli MDF-es képviselőként – tagja Magyarország brüsszeli delegációjának, most az általa vezetett Modern Magyarország Mozgalom (Moma) élén szeretett volna újrázni.

Az induláshoz azonban először 20 ezer aláírást kellett (volna) összegyűjteni: az NVI kétszeri ellenőrzés után is azt mondta, nincs meg a szükséges ajánlás, Bokrosék szerint viszont megvan, így levélben kérték pénteken, hogy még egyszer ellenőrizzék az ajánlóíveiket.

                     

Ma végül kiderült, hogy nincs meg a szükséges aláírás, mivel közel 1400 név többször is szerepel, ez pedig nem megengedett. Bár egy választópolgár több pártot is jelölhet, de egyet – értelemszerűen – csak egyszer.
                     

Messze van még 2018

A nagy, közös baloldali összefogáshoz sajátosan adta a nevét a januárban kezdődő tárgyalások végén a Moma. Azt mondták, hogy egy külső, programalapú támogatói megoldáson gondolkodnak, a támogatásért cserébe nem kérnének egyéni helyeket, viszont garanciákat igen. Végül Mesterházyék azt vállalták, ha győznek,helyreállítják a jogállamiságot, és elfogadnak egy új, kétfordulós, arányos választási rendszert.

Azt azonban már akkor leszögezték Bokrosék, hogy a május végi EP-választásokon mindenképpen indulnak, méghozzá külön. Mivel az Összefogás vereséget szenvedett, még inkább felértékelődött Bokrosék Európa- és piacbarát, szabadelvű és kisebb, de átláthatóbb államban gondolkodó pártja számára az EP-választás. A lendületet az is jelezte, hogy ők vették át először az ajánlóíveket, és remélték, hogy az emberek értékelni fogják azt a

becsületes, önzetlen politikát, amit a Moma folytat. Azt, hogy a párt nem volt hajlandó a kampánymilliókért külön pártként indulni, ahogy tette azt sok kispárt.

Ugyanis míg a sikeres hazai választások egyik, ha nem legfontosabb tétje a kis- és törpepártok számára az állami támogatások megszerzése, addig ilyen pénzekre a brüsszeli tevékenységek nyomán nem számíthatnak – ezért sem véletlen, hogy az uniós választásokon jóval kevesebben akarnak indulni, mint az április eleji belföldin. Lásd: Fodor Gábor.

Bár Fodorékhoz hasonlóan őket sem igazán tudták mérni a közvélemény-kutatók, végül több mint 24 000 aláírást nyújtottak be az utolsó órákban az NVI-nek. Azonban a választási iroda rendkívül sok aláírást nem fogadott el, például az LMP-nek is csak 27 ezerből jött össze a 21 ezer szignó, ugyanis az is hibás ajánlásnak számított, ha valaki nem karakterre pontosan úgy írta le a lakcímét, vagy tüntette fel a dr. előtagot, mint ahogy az a lakcímkártyáján szerepel.

Április 25-én érkezett a hír, hogy, nem sikerült összegyűjteni a szükséges 20 ezer aláírást, az NVI csupán 18 633-at fogadott el, ezt akkor közleményük szerint "óriási csalódással" vették tudomásul. Öröm lehetett az ürömben, hogy a rivális MDF-utódpárt, a JESZ sem ugrotta át az akadályt. Pár nappal később a Moma jelezte, hogy szerinte nekik több mint 20 ezer érvényes aláírásuk van, ezért kérték az NVI-t, vizsgálja felül az elutasító határozatát.

Akkor az NVI azt válaszolta, hogy az NVB elutasító határozatát tudomásuk szerint a Moma nem támadta meg, ráadásul az ajánlások tételes ellenőrzését a második számlálásnál a jelölőszervezet képviselője is figyelemmel követhette. Pénteken Bokros azt mondta, hogy az NVB minden bizonnyal téves adat alapján utasította vissza pártja nyilvántartásba vételét.

Ma, egy utolsó átszámolás után kiderült, hogy Bokrosék valóban nem indulhatnak az EP-választásokon, és be kell érniük azzal a kétes értékű dicsőséggel, hogy mindenkinél korábban fordulhatnak rá a maguk számára mérföldkőnek tartott 2018-as hazai választásokra.

Rovatok