Index Vakbarát Hírportál

Őrült holtverseny az Index választási tippversenyén

2014. május 5., hétfő 17:33

Sokmindenre gondoltunk, amikor a választás előtt tippversenyt meghirdettük, de hogy olyan eredmény születik, amilyen, arra nem. A közvéleménykutatók kapaszkodhatnak, ha olvasóink nyomába akarnak érni. Aki ért a statisztikához és a kombinatorikához, annak szívesen elküldjük a tippek táblázatait, hogy kiszámolja, a lottóötösnek, vagy ennek az eredménynek nagyobb-e az esélye.

Azt már csak a nagy számok törvénye miatt is sejtettük, hogy lesz az olvasók között olyan, aki a közvéleménykutatóknál sokkal pontosabban tippeli meg a választás eredményét, de arra az eredményre, ami született, nem számítottunk.

A két kategóriában – a listás szavazatarányoknál és a mandátumeloszlásnál is – összesen közel háromezer tipp érkezett, ám hárman-hárman, mintha csak összebeszéltek volna, hajszálra azonos eredményt értek el. Rossz hír az összeesküvés-elméletek híveinek, hogy a győztes tippek nem ugyanazok voltak, csak a pártok eredményétől való eltérések összege egyezett meg pontosan.

Emlékeztetőül: a parlamentbe bejutó pártok listáira adott szavazatok aránya így alakult: 

Országos listás szavazás hivatalos végeredménye
Fidesz Kormányváltók Jobbik LMP
45,04% 25,67% 20,30 5,36

Ettől az eredménytől mindhárom győztes szumma 3.63 százalékkal tért el. A közvéleménykutatók a feneküket a földhöz verték volna, ha ennyire pontosak: utolsó, április elején publikált előrejelzéseik itt olvashatók.

Ugyanez volt a helyzet a parlamenti mandátumok eloszlásával is. Ez lett a hivatalos végeredmény:

Mandátumeloszlás
Fidesz Kormányváltók Jobbik LMP
133 38 23 5

Amitől mindhárom győztes tippje ha másképp is, de összesen 2-2 mandátummal tért el.

Annak, hogy az összesen közel háromezer játékos közül a két kategóriában 3-3 győztes szülessen, még úgy is nagyon kicsi az esélye, hogy itt a játékosok által megadott értékek nem véletlenszerűen szórnak, hanem korrelálnak például az előzetesen mért adatokkal.

A politika ütőerét legjobban érző 3-3 tippelő között nincs átfedés, vagyis a politikajós-játéknak nincs szupergyőztese. A hat nyertest email-ben értesítjük.

A választás nagy kérdései

Az eredményelőrejelző tippjáték mellett egy másik játékot is hirdettünk, itt verseny nem volt, csak a választás nagy kérdéseire kellett előre válaszolni.

Rovatok