Index Vakbarát Hírportál

Kornai: Kívánatos a tandíj

2014. május 8., csütörtök 19:16

Kornai János kívánatosnak tartja a tandíj bevezetését, szerinte az állam feladata a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatása és szociális alapú támogatása - közölte az MTI. A Harvard és a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa csütörtökön a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán diákok kérdéseire válaszolva kijelentette, habozás nélkül a tandíj bevezetésének pártján áll.

Ön bevezetné a tandíjat?

  • 2697
    Igen
  • 1908
    Nem

Ki kellene számítani, mennyibe kerül átlagosan egy hallgató képzése, és a tandíjnak nemcsak e költségeket kellene fedeznie, hanem szerény mértékű profitot is tartalmazhatna az egyetemi fejlesztések megvalósításához - mondta a közgazdász.

Fedezetéül több forrás szolgálhat

A családok anyagi áldozatot hozhatnak gyermekük taníttatásáért, de a hallgatók is fizethetnének hitel igénybevételével - közölte a kutató, hozzátéve, ha egy diplomás élete során két és félszer annyit keres, mint egyetemet nem végző társa, akkor van miből megfizetni a tanuláshoz szükséges tőkebefektetést.

A diákok a tanulás mellett végzett munkával is előteremthetik a tandíjhoz szükséges összeg egy részét, elsősorban egyetemi tanulmányaik harmadik-negyedik évében. A képzési költségekhez hozzájárulhatnak a diákokkal szerződést kötő vállalkozások, alapítványok, és ösztöndíjakat nyújthat maga az egyetem is - mondta.

Az állam feladata elsősorban a rászoruló hallgatók támogatása, emellett fontos részt kell vállalnia a családi hátterük miatt hátránnyal indulók felzárkóztatásából is. A tandíj bevezetése, a lehetséges források arányának meghatározása nem történhet az egyik pillanatról a másikra, csak fokozatosan, egyeztetések után - mondta a közgazdász.

Rovatok