Index Vakbarát Hírportál

Akkor is megbüntetik, ha vezetés közben kinyomja a mobilt

2014. május 9., péntek 08:02 | aznap frissítve

A Kúria döntése szerint büntetendő telefonhasználatnak minősül még az is, ha vezetés közben akár egyetlen pillanatra is a kezünkbe vesszük és „használjuk” mobiltelefonunkat. Már az is a KRESZ 3. paragrafusának második bekezdésébe ütközik, ha egy bejövő hívást kinyomunk, írta a Népszava.

A lap az Ügyvédvilág.hu beszámolójára hivatkozik. Eszerint egy sofőrt azért büntetett meg a rendőr, mert vezetés közben a kezében tartotta a telefont. A sofőr a jegyzőkönyvben nem ismerte el a szabálysértést, mivel állítása szerint a hívást azonnal kinyomta.

A rendőrség a közigazgatási bírságot a KRESZ 3. § (2) bekezdésének megsértésére hivatkozva szabta ki. Eszerint:

A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

A sofőr fellebbezett. Ezt elutasította a rendőrség arra hivatkozva, hogy a beérkező telefonhívás elutasítása is a telefon használatának fogalmi körébe tartozik.

Az ügy a bíróságra került. Elsőfokon úgy döntöttek, hogy az még nem szabálysértés, ha valaki vezetés közben a kezében tartja a mobilt. Az viszont már büntetendő, ha a telefon bármilyen funkcióját használja, azaz nyomkodja. A telefon használata ugyanis elvonhatja a vezető figyelmét, ami veszélyhezetet okozhat. A bíróság ezzel kimondta, hogy a mobilhasználat nemcsak a beszélgetést vagy sms-írást jelenti.

Az ügy egészen a Kúriáig jutott. A felülvizsgálati kérelmet hasonló indokokkal utasította el  bírói fórum. A Kúria kimondta: a mobilhasználat mind a telefonhívás fogadását, illetve kezdeményezését vagy a fogadás visszautasítását felöleli, hiszen a mobiltelefon használata azt jelenti, hogy a gépjárművezető vezetés közben a mobiltelefon egyes funkcióját igénybe veszi. Vezetés közben pedig a mobiltelefon-használat elvonhatja a sofőr figyelmét.

Rovatok