Index Vakbarát Hírportál

Reagált az ÁNTSZ pénteki cikkünkre

2014. május 10., szombat 14:18

Elküldte az észrevételeit az ÁNTSZ is pénteki, Nálunk sóznák el a botrányok miatt felhalmozódott vakcinákat? című cikkünkre. Azt írták:

  A nemzeti védőoltási programba tartozó kötelező védőoltásokhoz az oltóanyagot az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közbeszerzési eljárás keretében szerzi be. Jellemző, hogy a közbeszerzési eljárás során a beszerzett mennyiség volumenéből következően a gyógyszertári forgalmazáshoz képest igen kedvező ár érhető el. Ezzel az egészségügyi költségvetés számára jelentős összegek spórolhatók meg.

A vakcináknak a közbeszerzés során – minden oltóanyag esetén – nagyon szigorú szakmai előírásoknak kell megfelelniük. Ezek összhangban vannak az Egészségügyi Világszervezet (WHO), illetve az Európai Unió gyógyszerekre és oltóanyagokra vonatkozó igen magas minőségbiztosítási követelményeivel. Ennek megfelelően bármelyik vakcina esetén irreleváns, hogy a gyártó cég a világ mely pontján található üzemében állítja elő a terméket.

A 284/1997. (XII. 23.) Korm. rendelet (a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról) hatályos előírásai értelmében a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az iskolaorvosok a járványügyi érdekből kötelező oltások, valamint a nemzeti védőoltási programba tartozó oltások – köztük a méhnyakrák elleni oltóanyagok – beadásáért nem kérhetnek térítést. Ez része a számukra az általános feladatellátásra biztosított központi finanszírozásnak.

Az ÁNTSZ honlapján valamennyi, közbeszerzési eljárást követően létrejött oltóanyag-beszerzésről szóló szerződés nyilvános, mindenki számára szabadon hozzáférhető. Látható, hogy minden szerződésben az általános részek egyformák, a felmondás vonatkozásában minden szerződés tartalmazza a 90 napos kitételt. Ez a HPV elleni oltóanyag esetén sincs másként.

Rovatok