Index Vakbarát Hírportál

Újabb veszélyes drog tűnt fel Magyarországon

2014. május 14., szerda 11:39 | aznap frissítve

Újabb veszélyes designer drog tűnt fel a hazai drogpiacon. A cigarettában szívott új kábítószer miatt már sok, orvosi beavatkozást is igénylő rosszullétet regisztráltak, és kilenc megyében 79 büntetőeljárást indítottak az ügyben, írja a Police.hu. Április eleje óta tíz fiatal lett rosszul az új drogtól, és legutóbb kedden, egy iskolában esett össze két fiú, akik csak pár slukkot szívtak az anyagból, írja az MTI.

Az új drog a szintetikus kannabioidok családjába tartozik. A feltehetően Kínából érkező anyag fehér por formában jön be Magyarországra, ahol aztán valamilyen szerves oldószerben, többnyire acetonban oldják fel. A folyadékba különböző növényi törmeléket, orvosi zsályát, pemetefüvet áztatnak. Ezt követően a növényi törmeléket kiszárítják és cigarettapapírba sodorva szívják el.

A rendőrség információi szerint a drogot kizárólag 15-17 év közötti fiatalok fogyasztják, akik általában a cigaretta elszívása után szinte azonnal rosszul lesznek. A tünetek olyan súlyosak is lehetnek, mint például eszméletvesztés vagy a légzés leállása.

Rovatok