Index Vakbarát Hírportál

Tizenkét évet kapott a rendőrgázoló

2014. május 23., péntek 17:03

Tizenkét évre ítélték első fokon a Baross téri rendőrgázolót az MTI szerint. A per másfél éve kezdődött. Az ügyész szerint a férfi, aki 2010 nyarán egy autós üldözés során elgázolt egy intézkedő rendőrt, szociális személyiségzavarban szenved, de képes felismerni a cselekedetei következményeit. A vádlott nem értett egyet a vád tartalmával, de részben bűnösnek vallotta magát. Azt ugyanakkor vitatta, hogy az áldozatot szándékosan ölte meg.

A bíróságon tett részletes vallomásában elmondta, a gázolás előtti este barátaival mulatott és szpídet fogyasztott, aznap pedig vodkát és vörösbort is ivott. A gázolás napján veszekedett barátnőjével, későbbi feleségével, aki szintén a kocsiban ült. A Bosnyák téren állítása szerint áthajtott a sárga lámpánál, a rendőrök emiatt félre akarták állítani. Ekkor átszólt a járőröknek, hogy "kapjatok el, ha tudtok". Mint fogalmazott, "ekkor jött a kergetőzés", és megszegett "néhány KRESZ-szabályt".

A vádlott pénteken az utolsó szó jogán több órán keresztül beszélt arról, hogy sajnálja, ami történt, ő okozta a rendőr halálát, de hangsúlyozta, hogy nem akarta megölni, csak megijedt és menekülni próbált. Mint mondta, többször volt büntetve, de az erőszakos cselekmény nem jellemző rá. A Keletinél történtek kapcsán arról beszélt: már érezte, hogy ebből baj lehet, ezért satufékkel megállt.

Ekkor a rendőrök fegyvert fogtak rá. Azt hitte, le akarják lőni, ezért tolatni kezdett, hogy el tudjon menekülni. Állítása szerint az előtte álló és rá több lövést leadó rendőrt akarta így kikerülni.  Azt mondta: nem érti, miként üthette el a másik rendőrt, nem is látta, hogy már az autója mögött áll.

Gondoltam, odajönnek: jó napot kívánok, személyi igazolványt, forgalmit legyen szíves! De nem így történt

- mondta a vádlott, és felidézte, hogy szóltak a szirénák, egy rendőr pisztollyal közeledett, és éppen csőre töltött. Ekkor ijedt meg a vádlott.

A halálos gázolás kapcsán a bíró elmondta: az elkövető nem láthatta, nem tudhatta és reálisan nem számolhatott azzal, hogy amikor sarokba szorítják, az egyik rendőr az autója mögé megy, ezért a tragikus következménnyel járó tolatás kapcsán emberölés nem állapítható meg. Az azonban kétségtelen, hogy mint a menekülés közben annyiszor, ekkor is megsértett közlekedés szabályokat, ezúttal éppen a hirtelen, körültekintés nélküli tolatással, és ez egy ember halálát okozta. Erre a tragikus következményre azonban már semmilyen formában nem terjedt ki az elkövető szándéka.

Ez nem emberölés, hanem halálos kimenetelű közlekedési bűncselekmény - fűzte hozzá a bíró. Megjegyezte azt is, hogy e kettőt olykor nem könnyű elhatárolni egymástól.

Rovatok