Index Vakbarát Hírportál

Az ÁSZ buktathatja le a kamupártokat

2014. május 23., péntek 15:45

Kezdeményezte a kispártok ellenőrzését az Állami Számvevőszéknél az Együtt-PM. Szigetvári Viktor a Twitteren tette közzé az ÁSZ elnökének címzett levelet. A törvények szerint az ÁSZ ugyanis csak azokat a pártokat ellenőrzi hivatalból, akik mandátumot szereztek a választáson, a parlamentbe be nem jutó pártokat csak akkor nézik át, ha ezt kéri egy másik párt.

kezdemenyeztem az ASZnal a kispartok kampanykoltesenek ellenorzeset. kerelem hijan csak a parl-i partokat ellenorzik. pic.twitter.com/Wb6ZtvM3jf

— Szigetvári Viktor (@szigetv) 2014. Május 23.

Nagyon megérte, nagyon könnyű volt

Az új választási rendszerben az áprilisi választásokon nagyon megérte pártként elindulni: több százmillió forintos támogatást lehetett szerezni az országos lista állításával, de ha valaki egyéni jelöltként indult, akkor is járt neki egymillió forint. Ehhez ötszáz aláírást kellett szerezni, amit a sajtóhírek szerint a törpepártok adtak-vettek egymás közt, a rendőrség is nyomozásokat indított. A kispártok választási eredményéről (amely ugyancsak gyanúra adott alapot) itt olvashat bővebben.

A csalások leleplezésében segítséget nyújthatott volna a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. A NAIH szerint az emberek nem tudhatják meg, hogy hány párt ajánlóívein szerepel az aláírásuk (így lehetne lebuktatni a másolt ajánlóíveket), mert ez túl sok munkát jelentett volna a választási irodáknak. A Társaság a Szabadságjogokért pert indított ugyanezekért az adatokért és első fokon két perben a bíróság nekik adott igazat, a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az embereknek joga van megtudni, hogy hány párt ajánlóívein szerepel az aláírásuk.

Rovatok