Index Vakbarát Hírportál

Adószáma felfüggesztésével zsarolják az Ökotárst

2014. május 30., péntek 20:08 | hét éve frissítve

A VS.hu szerint az Ökotárs Alapítvány adószámának felfüggesztését helyezték kilátásba, ha nem teljesíti a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által indított vizsgálatban adatszolgáltatási kötelezettségeit. Az Ökotárssal szerződésben lévő brüsszeli iroda arra utasította az alapítványt, hogy ne adjon ki nem nyilvános dokumentumokat a Kehinek.

A kormány május 21-én jelentette be, hogy felkéri a Kehit a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára, hogy kiderüljön: igaz-e a kormány gyanúja, miszerint az alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civileket támogattak.

A Kehinél a VS.hu megkeresésére közölték: ha az Ökotárs a jogszabályban előírt adatszolgáltatási és együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, akkor az államháztartási törvény szabályai szerint eljárási bírsággal sújthatják, és kezdeményezhetik adószámának felfüggesztését.

Az alapítványt azért érintheti különösen hátrányosan az adószámának a felfüggesztése, mert az idei első körös pályázati beadási határidő pont jövő hétfő, és idén meg nem fizettek ki, mert ezek lesznek az első támogatási döntések.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár csütörtökön azt mondta, "a Magyar Kormánynak nem csak joga, de kötelessége is vizsgálni azt, hogy a Norvég Alapból hazánkba érkező pénzek felhasználása körül minden a legnagyobb rendben zajlott-e az elmúlt években". Ezt arra reagálta, hogy az Ökotárs kijelentette,  az EGT/Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda igazgatója szerint a magyar kormány szerveinek nincs ellenőrzési joga a Norvég Civil Támogatási Alap felett.

LMP: Lázár hazudik és zsarol

AZ LMP szerint azzal, hogy a kormány adószáma felfüggesztésével "zsarolta meg" az Ökotárs Alapítványt, egyértelművé vált, hogy a független civil szervezeteknek járó források nem is lehetnének rosszabb helyen, mint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár felügyelete alatt - közölte a párt. Széll Bernadett visszautasította azokat a vádakat, amik szerint a pártot az Ökotárs Alapítványon keresztül finanszírozták volna, és felháborítónak tartja ezt.

Rovatok