Index Vakbarát Hírportál

Ügyészségi vizsgálat indul Kishantos ellen

2014. május 30., péntek 17:51

Ügyészségi vizsgálatot kezdeményez a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Kft. ellen a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földügyekért felelős államtitkára, hogy megállapítsák, megfelel-e a kft. a közhasznúság szabályainak – írja az MTI.

Bitay Márton pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: azért fordul az ügyészséghez, mert a közhiteles adatokból az derül ki, hogy a kft. nem felel meg a közhasznúsági követelményeknek, mivel utoljára 2010-ben nyújtott be közhasznúsági nyilatkozatot. A sajtótájékoztatót korábban „Kishantosnak semmi keresnivalója a földeken” címmel hirdették meg a Vidékfejlesztési Minisztérium oldalán. A meghívóban többek között azt írták:

A nemzeti tulajdonú birtok művelési jogát haszonbérleti pályázaton nyolc gazda nyerte el, ám a vidékfejlesztési központ megakadályozta őket a földhasználatban. Úgy tűnik, egyes körök politikai kampánycélokra használták és feldicsérték e normaszegő magatartást.

Az államtitkár szerint a Székesfehérvári Járásbíróság helyes és jogos döntést hozott csütörtökön a kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Kft. kontra állam perben, amikor kimondta, hogy a kishantosi cégnek nincs joga a helyi állami területek használatára. Az államtitkár leszögezte: az állam jogszerűen adta a kishantosi cég által korábban bérelt területet az új bérlőknek, az új bérlők pedig jogszerűen próbálták megkezdeni az általuk pályázat útján elnyert földterületek művelését, amit többször is megzavart a volt bérlő.

Ez utóbbinak Bitay szerint kártérítési következményei is lehetnek, mivel felmerül a károkozás esete. Példaként a terület őrzésének költségét hozta fel, amely összességében több millió forintot tett ki. Korábban a Fővárosi Törvényszék első fokon elmarasztalta a VM-et, mert megsértette a gazdaság jó hírnevét.

A Greenpeace szerint elfogadhatatlan

A 2014. május 28-i tárgyaláson Kishantos birtokvédelmi kérelmét elutasította a bíróság, egy új nyertesnek pedig ugyanezen tárgyaláson a bírónő jóváhagyta a birtokvédelmi kérelmét. Az ítéletek még nem jogerősek. A másnap, 2014. május 29-én tárgyalt újabb két per közül az egyikben a bíró halasztást rendelt el, a másikban pedig jövő héten hoz határozatot – írta a környezetvédő szervezet.

 A Greenpeace elfogadhatatlannak tartja a 2014. május 28-án hozott ítéleteket, amelyek alapvető ellentmondásban vannak ugyanezen bíróságon, de másik bíró által hozott 2014. április 25-i döntésekkel. Akkor az elsőfokú bírósági ítélet azt mondta ki, hogy jelenleg egyedül a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és a régi bérlő (Kishantos) között van jogviszony, hogy a 2013. november 4-én kelt átadás-átvételi jegyzőkönyv szabálytalan volt. A Greenpeace szerint ennek fényében az új bérlőknek nincs és nem is volt joguk bármit is tenni a területen.

Rovatok