Index Vakbarát Hírportál

Összehívta a tisztújító kongresszust az MSZP

2014. május 31., szombat 10:45

Összeült az MSZP országos választmánya szombat délelőtt a párt Jókai utcai székházában, hogy a párt jövőjéről beszéljenek, döntsenek. A siralmas EP-választási eredmény után Mesterházy Attila és a pártvezetés felajánlotta lemondását, ezért a párt a teljes tisztújítás mellett döntött. A választmány már össze is hívta a lehető legkorábbi időpontra a tisztújító kongresszust, ami leghamarabb július 19-én lehet.

Az első negyedórában a választmány lényegében minden operatív dologról döntött. Az ülés Mesterházy Attila, távozó elnök beszédével kezdődött. Forrásaink szerint tömör és korrekt beszédet mondott Mesterházy, aki megköszönte a pártnak az eddigi munkát, és biztosította a választmányt arról, hogy továbbra is ezért a közösségért fog dolgozni. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy baloldalivá, önállóvá, és néppárt jellegűvé kell válnia az MSZP-nek. Nagy tapsot kapott. Mesterházy pár perccel dél előtt elhagyta a Jókai utcai székházat.

Ami biztosan eldőlt: a választmány megszavazta, hogy a pártvezetés operatív funkcióit az országos választási bizottság látja el a kongresszusig, ennek élére pedig meg is választotta Botka Lászlót. Így gyakorlatilag a kongresszusig Botka László az MSZP elnöke. A július 19-i tisztújítás után lesz vezetője az MSZP parlamenti frakciójának is, addig általános frakcióvezető-helyettesként Tóbiás József irányítja a képviselők munkáját.

Botka nem beszélt a választmányon, levezető elnökként vett részt. Forrásaink szerint sokan azt sürgetik, hogy „Botkának most már bele kellene állnia a feladatba”. Tizenegy óra után a választmányi előadók beszédei kezdődtek meg, sok kritikával, ideológiai felvetéssel, megoldási javalatokkal. Az éles hangú egymásnak rohanások, személyeskedő viták azonban egyelőre elmaradtak.

A most elfogadott, alulról felfelé történő tisztújítás szerint minden alapszervezetnek új vezetőt kell választania a következő napokban, hetekben, majd minden településen és megyében új embereket választanak. Ha mindez megvan, akkor összeül a pártkongresszus, ahol döntenek az elnökről és az elnökségről.

Rovatok